Ezért kért bocsánatot Erdogan az oroszoktól

Ezért kért bocsánatot Erdogan az oroszoktól

Több hónapig tartó diplomáciai hidegháború után Recep Tayyip Erdogan török elnök bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az Su-24 típusú orosz repülőgép tavaly novemberi Törökország feletti lelövése miatt. Mindössze néhány órával a oroz elnöknek megírt levél nyilvánosságra kerülése előtt a török államfő lépéseket tett, hogy normalizálja kapcsolatát Izraellel. A baloldali török lap, a „soL” szerint Erdgoannak nem is volt más választása.

 

Az újság hasábjain megjelent elemzés szerint Erdogan politikájának következményeként patthelyzetbe került Törökország az Egyesült Államok, Izrale, az EU és Oroszországgal szemben is. A szunnita Törökország amúgy is feszült kapcsolatai a siíta Iránnal, Görögországgal és Örményországgal nem javultak. Az újság szerint így Törökország olyan olyan országgá változott, „amelynek gondjai vannak az összes globális és regionális hatalommal”.

 

Kemal Okuyan, a soL szerkesztője szerint az Erdogan-kormány sikertelen politikájának következtében a török közvélemény megosztottá vált a szíriai konfliktussal kapcsolatban, Erdogan pedig csak a lakosság felének bizalmát élvezi.

 

„A törökök harcolnak Erdogan (politikája) ellen, bár egy ideig támogatták”, írja Okuyan, kiemelve, hogy a társadalom egy jelentős része nem ért egyet a török államfő politikájával, ami egyesíti a nacionalizmust és a regionalizmust, ami a szerkesztő szerint maga az „ottomanizmus”.

Hírdetés

 

Erdogan „ottomaniuzmusa” miatt avatkozott be a szíriai konfliktusba, hogy az ország élére szunnita és törökbarát kormányt tegyen, ezzel ellensúlyozza a siíta Irán növekvő befolyását, de Ankara szíriai politikája sikertelennek bizonyult.

 

A baloldali török lap elemzése végén kiemeli, hogy bár Ankara baráti jobbot nyújtott Oroszországnak, hogy Erdogan megmenthesse politikai karrierjét, ez nem jelenti azt, hogy minden probléma egy csapásra megoldódott Oroszországgal.

 

Sputniknews.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »