Ezért fontos az olajszűrő rendszeres cseréje és ellenőrzése

Ezért fontos az olajszűrő rendszeres cseréje és ellenőrzése

Az olajszűrő az autó egyik legfontosabb alkatrésze, amelynek feladata a motorolaj tisztán tartása. Kiszűri a motorolajban felgyülemlő szennyeződéseket, amelyek az alkatrészek kopásához és idő előtti meghibásodásához vezethetnek.

Most megmutatjuk azt, hogy miért nem szabad megfeledkezni az alkatrész rendszeres ellenőrzéséről és időszakos cseréjéről. Valamint azt is megtudhatod, miért érdemes mindig a legjobb minőségű megoldást választanod.

Miért fontos alkatrész az olajszűrő?

Ha minőségi és hosszú életű megoldásra van szükségünk, az olajshop.hu kínálatában szűrők széles választékát találhatjuk, többek között légszűrőket, üzemanyagszűrőket és természetesen olajszűrőket is. Utóbbi egy olyan alkatrész, ami apróságnak tűnik, azonban kulcsszerepet játszik a motor élettartamának meghosszabbításában és a jármű teljesítményének megőrzésében.

Legfontosabb feladata, hogy kiszűrje a kenőanyagba keveredő hulladékot és különböző szennyeződéseket, melynek köszönhetően a motor egyenletesen és kiegyensúlyozottan működhet. Használatával kevésbé kell aggódnunk a meghibásodásokból adódó szervizelés, valamint az ezzel járó extra kiadások miatt.

Miért nem szabad megfeledkezni a rendszeres ellenőrzésről és cseréről?

Hírdetés

Ha az olajszűrő eltömődik, a szennyeződések felhalmozódhatnak a motorban, ami súlyos károsodást okozhat. A rendszeres karbantartás segít időben felismerni és orvosolni az ilyen problémákat, mielőtt azok komolyabb gondokat tudnának okozni. A rendszeres olajszűrőcsere és ellenőrzés tehát olyan feladat, amely számos előnnyel jár.

Először is garantálja az alkatrészek megfelelő kenését, ezáltal csökkenti azok súrlódását és a kopását. Ez nemcsak a motor élettartamát hosszabbítja meg, hanem hozzájárul a jobb üzemanyag-fogyasztáshoz és a motor optimális működéséhez is.

Ezenkívül a megfelelően karbantartott olajszűrő hozzájárul az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is. A tiszta motorolaj használata ugyanis kevesebb füstöt eredményez, azaz károsanyag-kibocsátással jár. Ez különösen fontos a modern környezetvédelmi előírások betartása szempontjából.

Hogyan és mikor cseréljük az olajszűrőt?

Az olajszűrő cseréje a minden esetben az olajcsere alkalmával történik. Ezt az autógyártók általában 10.000-15.000 kilométerenként javasolják, azonban az időintervallum az autó típusától és az olaj minőségétől egyaránt függhet (lehet sok esetben akár 30.000 km is). A legújabb fejlesztések már úgynevezett “rugalmas” olajcsere intervallumot használnak az-az a gépjármű vezérlő rendszer figyeli az autó használatának paramétereit és meghatározza azok alapján a csere időpontját.  Fontos, hogy mielőtt nekivágunk a feladatnak, olvassuk el a gépjármű kézikönyvében található, erre vonatkozó gyártói ajánlást.

A csere során nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy minőségi olajszűrőt használjunk. Ez egyrészt a hatékonyság, másrészt az élettartam szempontjából is számottevő lehet. Az olajszűrő cseréjét tapasztalt autótulajdonosok maguk is elvégezhetik, a munka során azonban figyelni kell arra, hogy az új szűrő megfelelően legyen felszerelve és jól tömített legyen, ellenkező esetben olajszivárgás is felléphet.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »