„Ezért fel kellene akasztani a kormányt”

„Ezért fel kellene akasztani a kormányt”

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Athén központjában. A görög fővárosban több tízezren demonstráltak a nyugdíjak újabb csökkentése ellen, amelyet a kormány a nemzetközi hitelezők nyomására készül elfogadni. Görögországban ez lenne a tizenegyedik nyugdíjcsökkentés 2010 óta.

A görög kormány idén 1,8 milliárd euróval nyirbálná meg a nyugdíjkiadásokat. Ez a tizenegyedik nyugdíjcsökkentés a görög válság kezdete, 2010 óta.

Hírdetés

„Negyven év munka után 740 eurós nyugdíjat kapok. Negyven év munka után! Ezért fel kellene akasztani a kormányt a Szintagma téren. Ma fel kell akasztanunk őket” – fogalmazott egy másik tüntető.

Athén a nemzetközi hitelezők, azaz a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank nyomására mérsékeli folyamatosan a közkiadásokat, így a nyugdíjakat is – a hitelezők ugyanis csak ennek fejében folyósítják az államcsőd elkerüléséhez szükséges hiteleket.

A radikális baloldali Sziriza tavaly azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy véget vet az elmúlt öt év megszorításainak, kormányra kerülve végül mégis teljesítette a hitelezők követeléseinek egy részét. A szakszervezetek azt mondják: emiatt nyugdíjasok tömegei kerültek súlyos helyzetbe: közülük minden második ma már a szegénységi küszöb alatt él.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »