Ezért építenek alagutat a Parlamentbe

A MTESZ-székház helyén épülő új képviselői irodaházban lesz a lejárat.

Egy július 13-ai kormányhatározat értelmében újabb ráncfelvarráson esik át a Kossuth tér. Többek között az MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává. És itt kapott zöld jelzést az a korábban is felvetett terv, hogy a Parlament kap egy alagutat, melynek lejárata a fent említett épületben lesz.

Az Index rákérdezett a parlamenti sajtóirodánál, hogy mégis mi szükség van erre. Az alábbi választ kapták:

„Egy földalatti folyosót kell elképzelni, amely mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb toljuk. Mivel az Országház északi oldalán a látogatóközponttal ez már megvalósult, a jövőben, ha a biztonság így kívánja, akkor az Országházba való földfelszíni beléptetést teljesen meg lehet szüntetni.”

Ezenfelül a dolgozók munkáját is megkönnyíti az alagút, mert így nem kell többször átesni a biztonsági vizsgálaton – írták.

Megbontják a frissen megcsinált burkolatot

Nem alagútfúrás lesz, hanem felszedik a díszburkolatot az irodaház és az Országgyűlés sarka között, „úgynevezett nyílt árkos munka lesz”. Az hogy mennyibe fog kerülni a történet, még nem lehet tudni, mert az árat csak a pontos műszaki tartalom ismeretében lehet meghatározni.

Azért kell a díszburkolatot ismét felszedni, mert elhúzódott az MTESZ-székházzal kapcsolatos kisajátítási eljárás, és elhamarkodott lett volna egy akkor még nem állami tulajdonban lévő épülethez földalatti alagutat építeni – mondta el az Indexnek Wachsler Tamást, a Steindl Imre Program vezetője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »