Ezért bukhatott el az Erdogan elleni puccskísérlet

A magyar származású George Friedman alapította Stratfor bemutatta az államcsínyek anatómiáját.

A puccsokat egyszerű kritériumok mentén szokták megítélni: sikeres volt-e, vagy sem? – kezdi gyorselemzését a Stratfor. Szombat délelőtt egyre inkább úgy tűnik, hogy az Erdogan ellen irányuló török katonai puccskísérlet elbukott. De mi ennek az oka? Az intézet összeszedte, miben volt sikeres és miben nem a török hadsereg puccsista ága – utóbbiak miatt nem sikerült átvenni a hatalmat.

Amiben sikeresek voltak

Logisztika
A puccskísérlet első szakaszában úgy tűnt, hogy rendkívül szervezetten zajlanak az események: lezárták a Boszporusz fölött átívelő két hidat, különböző ankarai és izmiri utakat, F-16-osokkal pedig alacsonyan repültek a főváros fölött, miközben az ország reptereit is lezárták.

A kulcsfontosságú ellenfelek kivonása
Kihasználva, hogy Recep Tayyip Erdogan éppen nyaralt, a puccsisták elfoglalták a kormányzó AKP isztambuli székházát, emellett az ankarai miniszterelnöki palotához tankok vonultak, miközben helikopterekről is tüzet nyitottak az épületre.

Hírdetés

Az energiaellátás irányítása
Több török városból is érkeztek hírek arról, hogy lekapcsolták az áramot. A puccsisták miatt ment el az áram az Oszmán Birodalom egykori adminisztratív központjaként működő Dolmabahce Palotában és más fontos kormányzati épületegyüttesekben is.

Kommunikáció
Egyes médiumok irányítását átvették a puccsisták, a közmédia sok alkalmazottját hazaküldték, miután közölték velük, hogy a hadsereg átvette a hatalmat. Különféle közösségi média oldalak elérését is korlátozták.

Amiben nem voltak sikeresek

A nép támogatásának elnyerése
Ahogy másutt, úgy Törökországban is fontos egy puccsista számára, hogy a nép támogassa. Ám Erdogan elnök hívei hevesen felléptek az államcsínytevőkkel szemben, ráadásul a rendőrség is csatlakozott hozzájuk. Egyes hírek szerint éjszaka civilekre is lőttek a puccsisták – így nehéz elnyerni a nép bizalmát.

Erők egyesítése
Természetesen egy puccshoz nagyszámú, együtt cselekvő haderőre is szükség van. Törökországban azonban bizonytalan, hogy ki kinek az oldalán áll, úgy tűnik, hogy a hadsereg is két részre szakadt – így viszont nem lehet sikeres puccsot végrehajtani – írta gyorselemzésében a Stratfor.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »