Ezért állította le a kormány a hidroxiklorokvin-szulfát kivitelét

Ezért állította le a kormány a hidroxiklorokvin-szulfát kivitelét

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét fél évre megtiltotta a magyar kormány. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert

az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag,

Hírdetés

amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat, a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek a szernek, a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állítja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól – írja a lap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »