Ezernyi ötlete van még Toroczkainak

Ásotthalom polgármestere nem változtatna a muszlimokat és a homoszexuálisokat támadó helyi rendeletén. Toroczkai László szerint bármilyen szabadságjog csak addig terjedhet, amíg az nem sért másokat. Úgy látja Székely László a valóságtól elrugaszkodott, hogy támadja a rendeletét.

Kitartunk a rendelet mellett, „ezernyi tervem és ötletem van” – mondta a Magyar Nemzetnek Ásotthalom polgármestere azután, hogy az alapvető jogok biztosa, Székely László megtámadta az Alkotmánybíróságon (Ab) azt a helyi rendeletet, amely betiltotta a településen többek között a muszlim nők viseletét, a müezzin tevékenységét és az olyan propagandatevékenységet, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené. Toroczkai László polgármester, a Jobbik alelnöke lapunknak úgy fogalmazott, bármilyen jogi vitának áll elébe, és arra kéri a képviselő-testületet, hogy tartsanak ki a helyi szabályozás mellett.

Szerinte az ombudsman a valóságtól elrugaszkodott álláspontot képvisel, amikor például az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljesen az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, illetve a teljes testet fedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltását támadja. Emlékeztetett arra, hogy a témát több nyugati politikus, például Angela Merkel német kancellár, de a holland parlament is felvetette már, és több ezzel kapcsolatos helyi szabályozás is született. Vagyis Toroczkai László úgy látja, „nem kompatibilis az EU-val” az ombudsmani megközelítés, amit Székely László épp akkor fejtett ki, amikor egy nap alatt több merényletet is elkövettek Európában.

Hírdetés

Toroczkai László úgy fogalmazott, bármilyen szabadságjog csak addig terjedhet, amíg az nem sért másokat – amit Európában is egyre több helyen felismernek. Európa ebbe az irányba halad, az ásotthalmi rendeletet pedig „csak marginális kisebbség támadja” – tette hozzá. A polgármester elmondta, ha az Alkotmánybizottság végül megsemmisíti a rendeletüket, akkor azzal sem fog egyet érteni, ahogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal néhány nappal ezelőtti elmarasztalásával sem. Ebben az esetben újra módosítják a rendeletet, csak például nem a burka vagy a csador viselésének tilalmát írják bele, hanem csak annyit, hogy tilos az egész testet elfedő viselet.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, Székely László ombudsman egyebek között azért támadta meg a rendeletet az Ab-n, mert az szerinte sérti a vallásszabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát. A hírekben többször szerepelt Ásotthalommal kapcsolatban az is, hogy tiltanák a mecsetépítést, azonban erre nem terjed ki az ominózus rendelet. A polgármester azonban lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a jövő év elején a helyi építési szabályzatot is módosítani fogják, ebben már a mecsetépítés tilalma is szerepelni fog.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »