Ezer taxis engedélyét vonták be Budapesten! Íme az okok

Nyugta- vagy számlaadással kapcsolatos problémák, árdrágítás, taxaméter buherálása, érvénytelen adószámmal való személyszállítás. Döntően ilyen szabálytalanságok miatt vonja vissza a BKK a taxisengedélyeket a fővárosban.

Május 3-án, Gottlieb Géza, a taxis demonstráció egyik szervezője többek között elmondta, a BKK által a taxisok ellenőrzésére létrehozott csoport az elmúlt időszakban mintegy ezer taxisengedélyt vont be különböző szabálytalanságokra hivatkozva, miközben néhány hónap alatt csupán három uberező autóról vették le a rendszámot.

A nagy szám meglepetésként ért minket, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot, árulják el, hogy milyen jogsértések, szabálytalanságok miatt vontak be mintegy 1000 taxisengedélyt a városban.

Bár a szervezet a pontos adatokat, statisztikákat és kimutatásokat nem küldte el nekünk – mivel azok megfogalmazásuk szerint veszélyeztetnék az ellenőrzési rendszer hatékonyságát – a legjellemzőbb szabálysértések listáját azért megkaptuk, így képet alkothatunk arról is, hogy a törvényességért kiálló, az Uber betiltásáért harcoló taxisok között milyen szabálytalanságok is történtek.

Hírdetés

  • Nyugta- vagy számlaadással kapcsolatos problémák
  • Árdrágítás
  • Taxaméter eredményének befolyásolása
  • Személytaxi-szolgáltatás megtagadása
  • Érvénytelen adószámmal végzett szolgáltatás
  • Érvényes taxiállomás-használati megállapodás nélkül végzett szolgáltatás

A fenti szabálytalanságokkal a taxival közlekedők nap mint nap találkozhattak, legyen szó a számladással kapcsolatos problémákról (vagyis azok hiányáról), a hosszabb útvonalon történő kocsikázásról, vagy árdrágításról, a taxaméter bütyköléséről, de láthatatlanabb probléma az érvénytelen adószám, vagy épp a hiénák által történő taxidroszt-használat.

Ilyen környezetben az 1000 igen nagy számnak tűnik, főleg annak fényében, hogy tavaly év végén még mintegy 4700 engedély volt a forgalomban a fővárosban.

Hogy ne érje szó a ház elejét: a fenti szabálytalanságok egyáltalán nem a taxisok követeléseinek jogtalanságáról, vagy épp jogosságáról szólnak, csak jelzik, hogy a tisztességesen dolgozó taxisok legfontosabb ellenségei éppenséggel azon kollégáik, akik miatt ma olyan a társadalmi megítélésük amilyen. Épp a meglehetősen negatív kép miatt sem valami eredményes egyelőre a tümtetés-sorozatuk, amit jól jelez az is, hogy több taxis szervezet is kihátrált már a tüntetések mögül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »