Ezer brit katonát vezényelnek Lengyelországba

A lengyel nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a jövő évtől ezer brit katona fog állandó jelleggel Lengyelország területén állomásozni, a brit kormány azonban nem erősítette meg ezt.

Antoni Macierewicz tárcavezető csütörtökön este egy rádióműsorban azt mondta: a két ország védelmi és külügyminisztereinek előző napi találkozóján megállapodtak „a brit erők permanens lengyelországi jelenlétéről, ez ezer katonát jelent, akik állandó jelleggel Lengyelország területén fognak állomásozni a jövő évtől”.

London először szerdán, majd a lengyel bejelentést követően pénteken ismét azt közölte, hogy Nagy-Britannia idén mintegy ezer katonát küld lengyelországi hadgyakorlatokra, és 2020-ban további ezer katonával járul hozzá a lengyel vezetésű, de állandó támaszponttal nem rendelkező rendkívül gyors reagálású összhaderőnemi kötelékhez (VJTF). Azt azonban a brit védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy állandó jelleggel állomásoztatna katonákat Lengyelországban.

Hírdetés

Érdekérvényesítés

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az év elején egy interjúban azt mondta, hogy országa hajlandó lenne engedni Nagy-Britanniának az EU-tagországokból érkező munkavállalók jogainak korlátozását célzó követeléseiben, ha London cserébe támogatná a NATO-erők közép-európai jelenlétét.

Varsó az ukrán válság kapcsán már számos alkalommal sürgette, hogy a NATO erősítse meg keleti tagországainak védelmét az Oroszország jelentette fenyegetés miatt.

Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség NATO-forrásai szerint nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy az észak-atlanti szövetség állandó jelleggel állomásoztasson csapatokat a keleti tagállamokban, mivel ez az Oroszország és a NATO közti, 1990-es évekbeli megállapodás megsértését jelenthetné. A NATO az „állandó” helyett „tartós” jelenlétre törekszik a térségben a hadgyakorlatok sűrűbbé tételével és a gyors reagálású erők készenlétben tartásával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »