Ezentúl bátran áthajthatnak a piroson

Ezentúl bátran áthajthatnak a piroson

Mostantól nem kell megállniuk a piros lámpánál a párizsi bicikliseknek. A városvezetés szerint a döntés nem balesetveszélyes, sőt fokozza a kerékpározók biztonságát.

Most még állniuk kell, de hamarosan továbbtekerhetnek a párizsi biciklisek a tiltó jelzésnél: a francia főváros számos pontján figyelmen kívül hagyhatják a piros lámpát a városvezetés döntése értelmében. A biciklisek egy része eddig is áthajtott a piroson, mostantól pedig legálisan tehetik.

Hírdetés

A városvezetés 2012-ben egyéves próbaüzemet tartott, ennek során kiderült: nem balesetveszélyes az új rendszer. „Több mint egy éven át teszteltük a rendszert a 10. kerületben, ahol nem tapasztaltunk semmilyen jelentős problémát. És hasznos a kerékpározóknak, hiszen ahelyett, hogy beszorulnának egy jármű és a járda közé, elhagyhatják a kereszteződést és az autók előtt elindulhatnak, így biztonságosabban és gyorsabban közlekedhetnek” – mondja Christophe Najdovski, Párizs közlekedésért felelős alpolgármestere.

Franciaországban nem Párizs az első olyan város, ahol a biciklisek áthajthatnak a piroson. „Ez a rendszer már létezik bizonyos francia városokban, például Strasbourgban, Nantes-ban és Bordeaux-ban. Párizsban ilyen közlekedési táblákkal fogjuk általánossá tenni ezt az intézkedést, mint ami mögöttem is látható. Júliusban kezdjük és szeptember végéig minden párizsi kereszteződésben felszereljük” – tette hozzá Najdovski.

A párizsi városvezetés ezzel az intézkedéssel a kerékpáros kultúra fejlődését segítené elő. A hosszú távú cél, hogy a szmog sújtotta városban 2020-ra megtriplázódjon a kerékpárral megtett utak száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »