Ezekkel a járványügyi bejelentésekkel jöhet a Kormányinfó

Ezekkel a járványügyi bejelentésekkel jöhet a Kormányinfó

A hétközi kormányülés döntéseit összefoglaló tájékoztató rendkívüli időpontban lesz, délután 3-kor – tartson majd velünk!

A hétközi kormányülést ezúttal rendhagyó időpontban követi a Kormányinfó; a szokásostól eltérően nem csütörtök délelőtt, hanem délután 3 órakor áll újságírók elé a friss kormánydöntéseket ismertetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A korábbi kormányzati kommunikációban rendre az szerepelt, hogy a koronavírus-világjárvány elleni legfontosabb fegyver az oltás, kiegészítő védelmi intézkedéseket ebben a járványhullámban korábban alig hoztak (közösségi közlekedésben kötelező maszk, munkáltató által kötelezővé tehető oltás, látogatási tilalom bevezetésének lehetősége kórházakban).

Változást az jelentett, amikor Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón már arról beszélt, hogy bár nincs egzakt járványügyi számadat, amihez az újabb korlátozó intézkedések meghozatalát kötik, már nem zárta ki annak lehetőségét, hogy szigorítás jön:

„korábban meghozott döntéseket újra meg tudunk hozni”

– mondta, hozzátéve, „hetente értékeljük a helyzetet”.

Hírdetés

A tárcavezető további, koronavírushoz kapcsolódó témákban hagyta függőben a válaszadást, illetve adott átmeneti felelelet, ami azt jelenti, hogy a helyzet súlyosbodása befolyásolhatja a kormány döntését, de akár már most is dönthettek ezekről:

  • a halasztható műtétek kérdése
  • oltottság és a kórházban fekvő betegek számának összefüggését mutató adatok kiadása
  • kötelező oltás kiterjesztése, szabálymódosítás
  • kormányzati számítás a negyedik járványhullám időbeli lefolyásával kapcsolatban.

Továbbá bejelentés várható a november 22-én kezdődő oltási akcióhéttel kapcsolatban, és akár az 5-11 évesek első és a felnőtt lakosság lehetséges negyedik oltásával kapcsolatban is napvilágot láthatnak új információk.

A környező országokban közben egyre terjed az oltatlanok és a koronavírus-fertőzésen át nem esettek életének korlátozása – Ausztria már eszerint él -, de Lettországban például a parlamenti képviselő munkája is ellehetetlenül, ha elutasítja a védőoltás felvételét. Kérdés, hogy adott esetben oltottsághoz vagy védettségi igazoláshoz fog kötni a magyar kormány egyes intézkedéseket.

Kormányinfó 15 órától tehát, tartson velünk – élőben az Infostarttal vagy az InfoRádióval (FM 88,1)!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »