Ezekkel a dolgokkal tudjuk távol tartani, illetve bevonzani a szúnyogokat

Ezekkel a dolgokkal tudjuk távol tartani, illetve bevonzani a szúnyogokat

Nyitókép: 24.hu

Szlovákiát az utóbbi napokban szúnyoginvázió gyötri. De mégis mivel tudjuk távol tartani, illetve éppen ellenkezőleg, bevonzani ezeket a vérszívó rovarokat?

A Reader´s Digest olyan tanácsokkal látta el az olvasókat, amelyek betartásával valamelyest nekünk is sikerülhet a szúnyogok elleni védekezés.

Szeretik a sört

A japán kutatók tanulmányából kiderült, hogy már egyetlen sör elfogyasztása is bevonzza a szúnyogokat. A Kentucky Egyetem rovartani részlegének szúnyogszakértője, Grayson Brown elmondása szerint a felnyitott sörből szén-dioxid szabadul fel, ami az emlősökkel táplálkozó szúnyogokat vonzza. A szúnyogok ugyanis az emlősökhöz való közeledésük során is szén-dioxidot használnak.

A leggings a kedvenc kiegészítőjük

A Journal of Insect Science tudományos folyóirat publikációjában olvasható, hogy ez a népszerű, testhez simuló nadrág nem véd meg a szúnyogoktól.

„Éppen ellenkezőleg, az elasztán vonzza őket, így képesek rajta átcsípni“

– mondta Stacy Rodriguez, a tanulmány szerzője.

Előnyösebb bővebb ruhákat hordani, ugyanis ilyenkor a szúnyog sokkal nehezebben fér hozzá a csupasz bőrhöz. A bő ruha másik előnye az, hogy hidegen tart, és a meleg által űzött szúnyogot eltereli az emberi testtől.

Nem szeretik az illatos virágokat és növényeket

Hírdetés

A szúnyogok nem kedvelik a kellemesen illatozó virágokat és növényeket, beleértve a rozmaringot, citromfüvet, levendulát, körömvirágot, bazsalikomot, borsmentát és fokhagymát.

A szúnyogoknak nagyon kifinomultak az érzékelő mechanizmusaik, amit a virágzó-, illetve a házi gyógynövények aromája elnyom. Amennyiben nem érzik a bőr, a vér és az izzadság szagát, más “áldozatot” keresnek maguknak.

Egy kevés állott víz is elég a szaporodásukhoz

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a szúnyogok a flakon kupakjában maradt álló vízben is képesek tojásokat rakni. Amennyiben szeretnénk megakadályozni, hogy az udvarunkon túlszaporodjanak a szúnyogok, akkor ürítsünk ki, tisztítsunk ki, fedjünk le vagy dobjunk ki minden olyan tárgyat, ami felfogja a vizet – pl. gumiabroncsot, vödröket, virágtartókat, játékokat, medencét vagy szemétkosarat. A víz a szúnyog számára élelemforrás, hiszen a vízben olyan részecskék fordulnak elő, amivel a szúnyogok táplálkoznak.

Nem szeretik a füstöt

Eléggé valószínűtlen, hogy a szúnyogok a tábortűz során is megkeserítenék a nyári éjszakánkat, ugyanis a füst eltompítja az érzékelésüket. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a nagyobb hatás érdekében dobjunk a tűzbe levendulát, borsmentát, citromfűt vagy zsályát.

A nőstény szúnyogok telhetetlenek

A nőstény szúnyog addig folytatja a csípést és a vérszívást, amíg a hasa meg nem telik (megközelítőleg 0,001 és 0,01 milliliter vérrel). Amennyiben a vérszívást azelőtt befejezi, hogy megtelne a hasa vérrel, újabb kiszemelt „áldozatra“ fog repülni. Ezután a nagy lakoma után két-három napot pihen, majd tojásokat rak. Miután mindez megtörtén, újra készen áll a „habzsolásra“.

A nullás vércsoportot kedvelik

Joseph Conlon, az Amerikai Szúnyogellenőrzési Szövetség tanácsadója szerint az, hogy mennyire vonzzuk a szúnyogokat, részben a genetikától is függ. Bizonyos baktériumok, amiket a bőrünk az izzadás során produkál, különösen vonzó lehet a szúnyogoknak. A szövetség egy 2004-es tanulmánya szerint a szúnyogokat leginkább a nullás vércsoport vonzza.

Az izzadtság szaga is vonzza őket

A szúnyogokat vonzzák az izzadságban megtalálható baktériumok és vegyi anyagok is, beleérve a tejsavat. Marie Jhin bőrgyógyász szerint nem árt, ha óvatosak vagyunk a kinti tornával, ugyanis a szúnyogok érzik és szeretik ezt nedves testmeleget. Mivel a sötét ruha melegít, ezért ha lehet, kerüljük.

HNonline.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »