Ezeken helyeken tombolt járvány az elmúlt napokban Magyarországon

Ezeken helyeken tombolt járvány az elmúlt napokban Magyarországon

NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának jelentése a szeptember 11 – 17. közötti időszakot foglalta össze.

A Pénzcentrum foglalta össze az NNGYK jelentése alapján a múlt heti járványhelyzetet. Eszerint három tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában szeptember 7-től kezdődően hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek az alsó tagozatok tanulóknál. A 159 főből a felderített betegek száma 48 tanuló. Kórházi ápolásra nem volt szükség.

Fránya marhapörkölt

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat szeptember 8-án rendezvényén 73 dolgozó betegedett meg gastroenteritis tüneteivel. Kórházi ápolásra senki sem szorult. A rendezvényt egy sportpálya területén tartották, az ebédet egy helyi étterem szállította, az ételt svédasztalos rendszerben szolgálták fel. A következő 2-21 órában kezdődtek a megbetegedések, a vezető tünetek a hasmenés, hasi görcs voltak, néhány betegnél hányinger, hányás is jelentkezett, a legtöbb esetben azok között, akik marhapörköltet fogyasztottak.

Szállodában is

Egy Zala vármegyei szállodában mind a vendégeknél, mind a dolgozóknál szeptember 12-én, az éjszakai óráktól enterális megbetegedések jelentkeztek. Itt 109 ember (85 vendég, 24 dolgozó) betegedett meg. A tünetek hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, ízületi fájdalom, hidegrázás voltak. A betegség lefolyása gyors volt, a hányás hasmenéses tünetek jellemzően 1-2 nap alatt megszűntek. Ételmérgezésre gyanakszanak.

Hírdetés

A vendégek és a dolgozók svédasztalos/büfé rendszerben étkeznek, ezen kívül a szálloda több pontján is mód van ételek fogyasztására. A megbetegedések hirtelen, robbanásszerű jelentkezése miatt az ételmérgezés, ételfertőzés lehetősége a helyszíni járványügyi vizsgálat alapján nem volt kizárható. Ezért a Zala Vármegyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is értesítették. Az járványügyi és az élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem zárultak le.

Más fertőzések

A 37. héten két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket két területről jelentették: Baranya és Hajdú-Bihar vármegye. Már 27 ilyen betegről tudnak.

A héten két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. Egy 24 éves Magyarországon tanuló pakisztáni férfi a nyáron szülőhazájába látogatott. Tünetei a hazánkba történő visszaérkezését követően jelentkeztek. Egy 22 éves szintén Magyarországon tanuló nigériai nőbeteg tünetei a nyáron Nigériában tett utazást követően kezdődtek.

A részletes táblázatot ide kattintva éri el.

Fotónk illusztráció.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »