Ezek voltak a szaúdi újságíró utolsó szavai

„Nem kapok levegőt!” – ezek voltak az utolsó szavai a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt szaúdi kormánykritikus újságírónak a CNN hírtelevízió hétfői jelentése szerint.

A CNN forrása – állítása szerint – elolvasta a gyilkosságot megörökítő hangfelvétel lefordított átiratát, amelyet a török hatóságok készítettek. Eszerint Dzsamál Hasogdzsi az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt, aki azt mondta neki: „Visszajössz”.

A CNN szerint Hasogdzsi azt válaszolta: „Ezt nem tehetitek… várnak rám odakint”.

Egyes szaúdi tisztségviselők korábbi nyilatkozatai szerint Rijád a konzulátuson “meg akarta győzni” Hasogdzsit arról, hogy „térjen vissza Szaúd-Arábiába”.

A CNN forrása szerint nem volt további párbeszéd a viszonylag rövid átiratban.

Hírdetés

Az átirat szerint a támadók ezután nekiestek Hasogdzsinak, aki levegőért kapkodott, azt ismételgetve legalább háromszor: „Nem kapok levegőt!”. A szövegben ezután már csak egy-egy szó szerepelt a háttérzajok leírására, mint például „sikoly”, „zihálás”, „fűrészelés” és „darabolás”.

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó török források szerint a meggyilkolt újságírót feldarabolták egy csontfűrésszel.

A CNN forrása szerint a felvételen hallható egyik hang Száleh al-Tubaigié, aki a szaúdi belügyminisztériummal kapcsolatban álló, boncolásra szakosodott törvényszéki szakértő. Tubaigi állítólag azt mondja a többieknek, hogy hallgassanak zenét a darabolás közben, csakúgy mint ő.

A CNN szerint Mutrib, aki tagja a szaúdi trónörökös biztonsági csapatának is, tisztségviselőket hívott fel, akiknek lépésről lépésre leírta a művelet részleteit, míg végül azt mondta: „Mondd meg a tieidnek, a dolog elintéződött”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »