Ezek az élelmiszerek állnak el a legtovább

Ezek az élelmiszerek állnak el a legtovább

Mik azok a termékek, amelyekből bátran beszerezhetünk nagyobb mennyiséget, mert helyesen tárolva hosszú ideig megőrzik minőségüket? Jó, ha észben tartjuk ezt a listát, amikor vásárolni indulunk.

A jól lezárt üvegben, páramentes helyen tárolt méz akár évszázadok, sőt évezredek után sem romlik meg. Ezt bizonyítja az is, hogy többezer éves egyiptomi sírokban is találtak már olyan mézet, amiről bebizonyosodott, hogy ehető. De ez csak akkor igaz, ha nem bontottuk meg. Bár egy idő után kikristályosodik, de ez nem jelez bajt. Ilyenkor rövid ideig tartó melegítéssel hamar visszanyerhető a méz szokásos, folyékony állaga – írja a Házipatika.com.

Akárcsak a mézre, a kanadaiak kedvenc édesítőjére is igaz, hogy ha nem bontjuk fel, örökké eláll. Ügyeljük rá azonban, hogy a szekrény mélyén tároljuk, mert a napfény nem tesz jót neki.

A leggyakrabban használt ételízesítőből is lehet nagyobb készletet felhalmozni otthon, mert amennyiben nem éri nedvesség, gyakorlatilag életünk végéig felhasználhatjuk.

Mondhatjuk, hogy a só édes párja: száraz helyen korlátlan ideig megőrzi minőségét. Ha viszont nedvesség éri, becsomósodik.

Hírdetés

Bizonyos rizsfajták (a fehér, a basmati, a jázmin, az arborio és a vadrizs) szinte korlátlan ideig eltarthatóak. De itt is fontos a tárolás: lehetőleg légmentesen lezárt üvegben, száraz, hűvös helyre kerüljenek a konyhaszekrényben vagy a kamrában.

Tény, hogy minél régebbi egy bab, annál tovább kell főzni vagy előáztatni. Ám ennek ellenére megéri tartani otthon belőle, mert azon kevés zöldségek egyike, amelyek évek alatt sem veszítenek tápértékükből. Emellett sokféleképpen felhasználhatjuk, készülhet belőle leves, saláta, köret, mártás húshoz.

Bár a legtöbb száraztészta csomagolásán található lejárati idő, ez nem jelenti azt, hogy utána nem fogyasztható. Mivel kivonják belőle a nedvességet, amíg nem bontjuk fel, megőrzi a minőségét. Instant kávé. Fagyasszuk le

Ha lefagyasztjuk, évtizedekkel később is remek vésztartalék lehet olyan alkalmakra, amikor éppen elfogy a kedvenc, friss kávénk.

Végül egy kakukktojás. Ugyan nem áll el hosszú évtizedekig, de valószínűleg jóval tovább, mint elsőre gondolnánk, ezért szerepel a listánkon. A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé ugyanis általában 1-2 évig megőrzi minőségét a kamrában tárolva. A tejcsokoládé ezzel szemben csak pár hónapig, mivel tejtartalma miatt hamarabb romlásnak indul.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »