Ezek a világ legbiztonságosabb városai

Ezek a világ legbiztonságosabb városai

Pénztárcánk vagy laptopunk őrizetlenül hagyása egy kávézóban a legtöbb esetben nem éppen a legjobb döntés, ám a világ legbiztonságosabb városainak lakói gond nélkül megtehetik.

Hogy kiderítsék, milyen is az élet egy szuperbiztonságos helyen, a BBC újságírói felkeresték a The Economist Intelligence Unit által készített rangsorban szereplő városok lakóit. A lista összeállításában olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a személyes biztonság, az egészségügyi és az infrastrukturális stabilitás, valamint a digitális védelmi technológia.

Helyiek meséltek arról, milyen az adott városban élni, miért is érzik nyugodtnak életüket, és hogy a biztonságos miért nem egyenlő az unalmassal.

Oszaka

Ez a város testesíti meg azt az elképesztő nyugalmat, ami egyébként az egész országban érezhető. „Japán alapvetően egy olyan ország, amelyben hihetetlenül biztonságos az élet” – magyarázta Daniel Lee, egy helyi, angol nyelvű magazin, a Kansai Scene alapítója, aki 17 évvel ezelőtt költözött az Egyesült Királyságból Oszakába. „Olyannyira, hogy az emberek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy őrizetlenül hagyják személyes tárgyaikat a kávézókban, míg elugranak valahová, vagy leadják a rendelésüket. Ez bárhol máshol elképzelhetetlen lenne” – tette hozzá.

Oszakát mindenki az üzleti életre összpontosító városként ismeri, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy az emberek késő éjszakáig dolgoznak. Még az éjjeli órákban is annyi embert látni a vonatokon és a főbb állomásokon, mint nappal – mondta Josi Jamamoto, aki 25 éve lakik Oszakában, és a város legrégebbi színházát vezeti. „Egyáltalán nem probléma, ha egy nő egyedül utazik éjjel a metrón” – fűzte hozzá.

Az üzletorientált kultúra azonban nem akadálya a baráti beszélgetéseknek. „Oszaka olyan város, ahol a helyiek és az eladók szeretnek beszélgetni” – mondta Lee, hozzátéve: még ha egy szót sem értünk abból, amit mondanak nekünk, a pozitív hangulattal előbb vagy utóbb úgyis megnyernek.

Ahhoz, hogy beilleszkedjünk a helyiek közé, Jamamoto a belváros olyan területeit ajánlja, mint például az Ikuno Ward vagy az Abeno Ward, ahol még mindig gyakori jelenség a nagaja (egyfajta hagyományos, hosszúkás ház). Ezek a városrészek viszonylag könnyen megfizethetők, és ha képesek vagyunk összebarátkozni a szomszédokkal, megismerhetjük Oszaka igazi arcát, tele szeretettel, melegséggel és barátsággal – hangsúlyozta.

Amszterdam

Egymilliónál is kevesebb lakosával Amszterdam jóval kisebbnek számít, mint a listán szereplő többi város.

„Elképesztő, milyen biztonságban érzem magam” – mondta Toni Hinterstoisser, az Andaz Amsterdam Prinsengracht nevű általános iskola igazgatója, aki három évvel ezelőtt New Yorkból költözött a városba. „Az emberek szabad szelleme igazán nyugodttá teszi a mindennapjaikat. Senki sem válik egykönnyen zaklatottá” – magyarázta.

Fotó: Koen van Weel / Europress/AFP

Hírdetés

Bár az összes városrész viszonylag biztonságosnak tekinthető, a déli kerületek – mint a De Pijp és Oud-Zuid – jóval előkelőbbek. Azonban egy helyi lakos arra figyelmeztetett: mivel Amszterdam többnyire vízre épült, a házak nem teljesen egyenesek. „Ha teszel egy teniszlabdát a nappali egyik végébe, akkor elég gyorsan át fog gurulni magától a másik oldalra” – tette hozzá Hinterstoisser.

Stockholm

Egy olyan messzi, északi területen, mint ahol Stockholm fekszik, olyan, mintha a nyári napok soha nem érnének véget. A város természetes fényei, párosítva – a sötétebb évszakokban – a jól megvilágított központtal, nagyban hozzájárul a biztonság érzetéhez.

„Miután van két kisfiam, a biztonság egyre fontosabbá válik számomra, Stockholm pedig nagyszerű hely a gyermekek számára” – mondta Kat T., aki eredetileg Londonból származik. „Vannak játszóterek a parkokban, messze a forgalomtól, és sok a zöldterület a város központjában” – tette hozzá.

Bár Stockholmra egyáltalán nem jellemző a nyüzsgés, Kat úgy véli, a lassabb ütemben zajló élet néha áldás. Viszonylag kis mérete ellenére a város „dinamikus és kifinomult” érzést kelt – magyarázta, hozzátéve: a svédek képesek gyorsan alkalmazkodni, főleg a technológiai újításokhoz és az ismeretlen irányzatokhoz.

Sydney

Annak ellenére, hogy Sydney Ausztrália legnagyobb városa, a helyi szokások elősegítik a lakosság biztonságérzetét. „A közösség tagjai odafigyelnek egymásra” – mondta Richard Graham helyi lakos, a My Detour tulajdonosa.

A város nemrégiben elfogadott egy tervet, mely szerint évi 15 millió dollárt fordítanak a gyalogutak és gyalogátkelőhelyek javítására, hogy ezzel is ösztönözzék a sétálást. „Sydney utcái mindig tele vannak olyan városiakkal, akik épp a barátaikkal kávéznak, kutyát sétáltatnak, vagy csak felfedezik a várost” – magyarázta Graham. „Sydney olyan város, ahol minél többet sétálsz az utcákon, annál inkább a közösség részének érzed magad” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki a gyalogoskultúrából, az idegenek gyakran úgy döntenek, hogy a Potts Point közelébe költöznek, 3 kilométerre a város azon részétől, ahol az Art Deco lakóházak és a kávézók New York hangulatát idézik. Szintén kedvelt lehetőséget jelent a Surry Hills, ahol az egész város legjobb éttermei és kávézói találhatók.

Természetesen az ausztrál strandok sem maradhatnak ki: ezek közelében leggyakrabban Waverleyt és a szörfözéshez ideális Brontét szokták ajánlani.

Szingapúr

A kelet-ázsiai városállam nagyon komolyan veszi a bűnüldözést, miáltal igazán biztonságos környezet alakult ki. Rinita Vanjre Ravi, aki eredetileg Bangalore-ból származik, jól látja, mekkora különbséget jelenthet egy erős alapokon nyugvó rendőrség. „Szingapúrban jól finanszírozott hatósági védelem működik, ez teremti meg a közösség biztonságát” – magyarázta.

Fotó: ROSLAN RAHMAN / Europress/AFP

Mindez elősegíti a törvények betartását is. „Ha valaki bármely étteremben az asztalon hagyja a táskáját, míg rendel valamit, egészen biztos lehet abban, hogy a táska még mindig ugyanott lesz, amikor visszatér” – mondta, hozzátéve: a lakosok tudják, milyen nagy esélye van annak, hogy elkapják és megbüntetik őket.

A stabil politikai környezet és a vallási vagy faji megkülönböztetésen alapuló viccek elítélése szintén hozzájárul a harmonikus városi hangulathoz. Ugyanakkor egy ilyen sűrűn lakott területnek is megvannak a maga kihívásai. A közlekedési nehézségek miatt például – a helyiek elmondása alapján – érdemes a munkahelyhez minél közelebbi lakóhelyet választani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »