Ez volt ám a példás világjárvány-kezelés: Merkelék és Macronék hazája helyett jelölték újra tisztségére a WHO etióp főigazgatóját

Németország és Franciaország pénteken közölte, hogy más európai uniós országok mellett az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelölik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának tisztségére.

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének vezetői posztjára nem a hazája ajánl egy jelöltet.

A főigazgató az elmúlt 19 hónapban a szervezetnek a koronavírus-járványra adott válasza miatt került reflektorfénybe – ez a korszakos válság minden mást háttérbe szorított a 2017-ben kezdődött hivatali ideje alatt.

A WHO következő főigazgatójának megválasztására, amely ötéves megbízatással jár, az ügynökség következő, májusi éves közgyűlésén kerül sor.

Gebrejeszusz összeütközésbe került a Nobel-békedíjas Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kormányával, mert nyíltan beszélt a gyilkosságokról és más emberi jogi visszaélésekről a szülőföldjén, Tigré régióban. A főigazgató korábban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezető tisztségviselőjeként dolgozott, amely egykor az Etiópiát irányító koalíció meghatározó tagja volt, de amelyet a nemzeti kormány ma már terrorista csoportként tart számon.

Gebrejeszusz az előző etióp kormányban egészségügyi és külügyminiszter is volt.

Hírdetés

Franciaország és Németország genfi ENSZ-intézményeknél működő diplomáciai képviseletei Twitter-oldalukon jelentették be, hogy támogatják Tedroszt, miután csütörtökön lejárt a határidő a főigazgatói posztra jelölésre.

A WHO honlapján közölte, hogy novemberig nem tervezi a jelöltek teljes listájának bejelentését, de egyes diplomáciai tisztviselők azt rebesgették, nem biztos, hogy lesz konkurenciája a jelenlegi főigazgatónak.

Egy genfi diplomáciai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, elmondta, hogy 15 másik európai uniós tag csatlakozott Gebrejeszusz jelöléséhez.

Macharia Kamau, az Etiópiával szomszédos Kenya külügyminisztériumi főtitkára a Twitteren azt közölte, hogy országa támogatja Tedrosz Gebrejeszuszt, az első afrikait a WHO élén.

"Kenya támogatja a kulcsfontosságú globális egészségügyi világszervezet példaértékű afrikai vezetőjének újraválasztását, és ennek megvalósításáért fog dolgozni"- írta.

A Gebrejeszusz vezette WHO-t tavaly éles kritika érte az amerikai Trump-kormányzat részéről. Azt vetették a szemére, hogy a COVID-19-re való reagálás során súlyos hibákat követett el, és túlságosan dicsérte Kínát a járvány korai szakaszában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »