Ez úgy korrekt, mint maga a nagyon felvilágosult Európai Unió

Ugyan a napokban már az érintettek elkezdték megmagyarázgatni a dolgot, de ettől függetlenül van annak egy finom bája, hogy az Európai Bizottság Gyurcsány cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízta meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

A hivatalos indoklás szerint nem az Altus nyert, hanem az Altus vezette 11 nemzetközi céget tömörítő konzorcium, és nem kifejezetten a honi pénzeket vizsgálják, hanem az Európai Unió összes tagországát, pontosabban az egyes államokban a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumait elemzik majd.

A magyarázat első hallásra még akár hihető is lehet, vagy lehetne, azonban ez még messze nem jelenti azt, hogy a történet önmagában nézve kicsit is rendben van. Mondhatnánk az ügy nagyjából úgy korrekt, mint maga a nagyon felvilágosult Európai Unió.

Ha játszanánk a naivat, feltehetnék azt az egyszerű kérdést, hogy miért jó az, mi abban a demokratikus, hogy az EU ilyen módon, az egyes tagállamokban aktív ellenzéki politikusokat pénzel?

Aztán érdekes lenne még megtudni, hogy miért bíznak meg egy ilyen feladattal egy olyan céget, ami tudvalevőleg az elmúlt évtizedek során folyamatosan elszámolási botrányokba keveredett?

Hírdetés

Azonban a legszebb az egészben mégsem ez.

Mint azt gondolom sokan hallották már, az EU a napokban felfüggesztett 700 milliárd forintnyi támogatást, mondván „2007 és 2014 között Magyarország nem kellő körültekintéssel választotta ki a pályázatok győzteseit”, azaz nem mindig az győzött, aki a legjobb ajánlatot tette, hanem más szempontok is közrejátszhattak. Azt viszont az européerek elfelejtették kidomborítani, hogy a kifogásolt pályázatelbírálási gyakorlat a Bajnai–Gyurcsány-érából ered. Az elmúlt fejlesztési ciklus pénzeinek az elosztása és tegyük hozzá lenyúlása, az elvtársak által kitalált módon zajlott. A narancsosok jobb esetben is csak éltek a meglévő lehetőséggel, de a szabályokon nem változtattak. Ez csak most történt meg, az új, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozólag.

Ugye érti mindenki?

Az EU büntetésből felfüggeszt egy halom pénzt, mert nem találja megfelelőnek a Gyurcsány által kitalált rendszert, majd megbízza Gyurcsány cégét azzal, hogy ellenőrizze azt az új elosztási mechanizmust, amit a politikai ellenfelei találtak ki. Megbízza ellenőrzéssel azt a céget, amelyiknek a neve Magyarországon az adócsalásnak és a korrupciónak a szinonimája.

Gratula.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »