Ez történik veled egyetlen pohár tejtől. A magyarázat!

Közismert legenda, hogy Kleopátra bőre fiatalságának megőrzéséért szamártejben fürdött, de hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez is csak egy a vintage szépségtrükkök közül, amit az előtt használtak, hogy valaki feltalálta volna a fürdőbombát. Pedig a tej tényleg sokat tehet bőröd fiatalságának megőrzéséért.

A tejsav az alfa hidroxi savak (alpha hydroxy acid – AHA) egyik típusa, ami a tej mellett a zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. Más AHA-khoz, például a glikolsavhoz képest egy nagyobb molekula, ami azt jelenti, hogy lassabban tud a bőrbe beszívódni, így sokkalHogyan lehet fiatalabb a bőröd egyetlen pohár tejtől? Itt a válasz!gyengédebb hatás érhető el vele, mint más bőrhámlasztó savakkal – írja a bien.hu.

Mint minden más, bőrápolásban használt savat, a tejsavat is elsősorban bőrradírozáshoz, hámlasztáshoz ajánlják, elsősorban problémás, pattanásos bőr esetén, pigmentációkra, ráncokra és szarkalábakra az érzékeny, száraz, érett bőrön, amit más, agresszívabb hámlasztók esetleg irritálnának.

A hámlasztó tulajdonság mellett a tejsav segíti a sejtek megújulását és a rugalmasságért felelős kollagén termelődését is, miközben a bőr nedvességmegkötéséért, hidratáltságáért és így rugalmasságáért, simaságáért felelős lipidek számát is növeli.

Tökéletes választás az egyenletlen bőr kezelésére, ha számodra is fontos, hogy a tisztítás során a bőrödet ne érje fölösleges irritáció, vagy ne száradjon ki túlságosan.

Hírdetés

A tejsavat, mint összetevőt számos mélyhámlasztó krémben megtalálod, amelyeket legfeljebb heti néhány alkalommal érdemes használni a szebb, tisztább, rugalmasabb bőrért. Ha a természetes összetevőkben hiszel, és nem szeretnél bolti krémekre költeni, akkor természetesen otthoni bőrradírjaidhoz is adhatsz jó minőségű tejet vagy joghurtot. Noha ilyenkor a tejsav aránya kisebb lehet, mint a bolti krémek esetében, még így is érezhető lesz a hatás.

Méregtelenítő pakolást készíthetsz például egy kevés tejjel elkevert mézből is – utóbbi szintén elősegíti a méreganyagok kijutását a bőrödből, miközben antiszeptikus és hidratáló hatásának köszönhetően az egyenletes, sima bőrről is gondoskodik.

Ha nem csak az arcbőrödet, de az egész testedet szeretnéd a tejsav áldásos hatásaival kényeztetni, készíthetsz házi bőrradírt is úgy, hogy egy kevés tejjel cukrot vagy Himalája sót keversz el, és ezzel dörzsölöd át a bőrödet, de a fürdővizedbe is önthetsz egy pohár tejet néhány illatos növény – például levendula, rózsaszirmok – vagy fürdősó társaságában. Ilyenkor azonban fontos észben tartani azt is, hogy a forró víznek bőrszárító hatása van, így hiába próbálsz hidratálni a tejjel, ha túl sokáig ázol túl forró vízben, azzal többet árthatsz a bőrödnek, mint amennyi jót teszel vele.

Akik természetes összetevőket keresnek, azok minden bizonnyal örömmel fogják használni a tejes, tejsavas hámlasztókat és krémeket, akiknek viszont az is fontos, hogy a használt termék vegán legyen, érdemes óvatosnak lenniük.

Bár a legtöbb drogériai termékben növényi eredetű tejsav található, nem mindegyikben, és nem kizárólag. Ha számodra ez fontos, és nem tudod minden kétséget kizáróan kideríteni, hogy nem használtak állati eredetű összetevőket a krémben, akkor inkább növényi eredetű AHA-t használnod, például citrussavat vagy glikolsavat – ezekhez képest ugyan a tejsav kíméletesebb, még mindig a gyengéden hámlasztó, természetes savak közé tartoznak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »