Ez történik, ha két napig nem mosol fogat

Azóta, hogy az utóbbi egy-két évben egyre többen kezdtek el home office-ban dolgozni, azoknak a száma is megnövekedett, akik kevésbé figyelnek oda a higiéniára, ha nem hagyják el az otthonukat. Előfordul, hogy estig hordják a pizsamát, két napig nem cserélik le az fehérneműjüket, és bizony a fogmosást is elfelejtik. Ha ezek közül akár csak az egyik is jellemző rád, nem árt, ha felfrissíted a higiéniai rutinodat, hiszen különösen az utóbbival egyáltalán nem kedvezel magadnak.

Bár a pizsama kényelmes, és fehérneműt sem mindenkinek jut eszébe cserélni nap mint nap, ezek olyan dolgok, amik rendszeres munkába járással sokaknál biztosan nem voltak jelen. Természetes, hogy pizsamában nem mész dolgozni, de valószínűleg számodra sem túl csábító, hogy fürdés után, tisztán ugyanazt a fehérneműt vedd fel. Mégis megannyian hajlamosak elfeledkezni ezekről a dolgokról, ami pedig talán ennél is gyakoribb, az a rendszeres fogmosás hiánya – írja a bien.hu.

Ha 48 órán keresztül (vagy még tovább) nem mosol fogat, bizonyítottan egészségügyi következményekkel kell számolnod. Már néhány óra is elég ahhoz, hogy az első plakk kialakuljon a fogaidon. A baktériumok ugyanis már ennyi idő alatt is képesek összegyűlni, és az ínyvonalakat, valamint a fogak közötti réseket sem kímélik. Bár a nyálunk alapvetően segít a védekezésben és az egészséges bakteriális egyensúlyt is biztosítja, rendszeres fogmosásra akkor is szükség van.

Hírdetés

48 óra elteltével a plakk tömege megduplázódik, a baktérium kolóniák pedig egyesülnek és megtámadják a fogakat. Ez annak a cukormennyiségnek köszönhető, amelyet az étkezéseink során felveszünk. A baktériumok a jelentős részét savvá alakítják, ami megtámadja a fogakat és fogszuvasodást okoz. A nyálunk védekezőképessége ekkor már nem elég, és hamarosan csúnya, rossz lehelet alakul ki, amit szemmel jól látható elszíneződések követnek. Ezután pedig – újbóli fogmosás ide vagy oda – nem kizárt, hogy a fogak már roncsolódtak.

Az American Dental Association ajánlása szerint a legjobb, ha naponta kétszer, legalább két percig mossunk fogat. Mindazok, akik ezt nem tartják szem előtt, jelentősen növelhetik bizonyos súlyos szájproblémák kialakulásának kockázatát. A leggyakoribb szájhigiénés probléma, ami előfordulhat, ha nem mosol fogat rendszeresen, a fogszuvasodás. Amikor a szájban lévő baktériumok ételmaradékkal táplálkoznak, sav keletkezik, ami megviselheti a fogzománcot, fogszuvasodás jelentkezhet, hamarosan pedig lyukas fogakkal találhatjuk szemben magunkat.

A fogmosás mellőzésének másik valószínű mellékhatása a már korábban említett rossz lehelet. Ugyanazok a baktériumok ugyanis, amelyek lyukakat okozhatnak, meglehetősen csípős szaggal járhatnak, és minél több baktérium van, annál rosszabb a szag. Szerencsére ez is elkerülhető, ha valóban naponta legalább kétszer alaposan mosol fogat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ínybetegségeket sem, amelyek mögött gyakran szintén a rendszeres fogmosás hiánya áll, de a fogselyem használatának mellőzése is okozhatja.

Való igaz, hogy könnyű kihagyni a fogmosást, különösen home office munkavégzés során, de akkor is, ha késésben vagy reggel, esetleg fáradt vagy este. Azonban amikor csak teheted, vegyél erőt magadon, és reggel, valamint este is alaposan mosd meg a fogaidat, használj fogselymet, fél évente pedig egy fogászati kontrollon is vegyél részt, hogy ha esetleg bármi probléma felmerülne, az időben fel legyen ismerve a minél egyszerűbb orvosolhatóság érdekében.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »