„Ez rosszabb, mint az Iszlám Állam”

„Ez rosszabb, mint az Iszlám Állam”

Havi 3000 menekült tér vissza Irakba, és a számuk növekszik, mert a városaikat felszabadítják az Iszlám Állam uralma alól – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy kampányrendezvényen. A görög–macedón határon közben több száz migráns megunta az értelmetlen várakozást, és elindult Görögország belseje felé.

Drótkerítés, sátrak, szemét, éhes gyerekek: így fest a balkáni útvonalat választó menekültek végállomása, a görög–macedón határon fekvő idomeni menekülttábor, amelynek lakói egyre rosszabbul tűrik a reménytelen várakozást és az esős, hűvös időjárást.

„Már húsz napja vagyok Európában, de még biztonságos helyet sem találok, most a természettel küzdök. Szíriában az Iszlám Állammal harcolunk, most pedig a természettel, és szerintem ez rosszabb, mint az Iszlám Állam. Annak vannak korlátai, a természetnek nincsenek” – nyilatkozta egy szír menekült.

Hírdetés

Mivel szerda óta Szlovénia, Szerbia és Macedónia is csak az útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedi be, Görögországban már több mint 35 ezren várják hiába, hogy továbbutazhassanak Nyugat-Európa felé. Közülük 12 500-an Idomeniben vesztegelnek.

A rossz körülmények és a kilátástalan várakozás miatt 800-an úgy döntöttek, önként elhagyják a tábort, és más befogadóközpontba mennek, főként Athénba.

Miközben a Nyugat-Európába vezető út lezárult, egy másik útvonal megnyílt, csak az ellenkező irányba. Angela Merkel német kancellár elmondása szerint azok az iraki menekültek, akiknek a városában már nem dúlnak harcok, egymás után hagyják el a németországi átmeneti szállásokat.

„Jelenleg minden hónapban háromezren térnek haza Irakba, és a számuk növekszik, párhuzamosan azzal, hogy a városaikat felszabadítják az Iszlám Állam uralma alól. Ez pedig azt jelenti, hogy nem minden menekült fog itt maradni. Úgyhogy fel kell készítenünk őket arra, hogy a hazájukban folytassák az életüket” – fejtette ki.

Merkel ezt egy kampányrendezvényen mondta Baden-Württemberg tartományban, ahol vasárnap választásokat rendeznek, csakúgy, mint két másik német régióban. A felmérések alapján a voksolásokon a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt 20 százalék körüli eredményre számíthat. Szakértők szerint a pártot Merkel menekültpolitikájának bírálata erősítette meg az előző hónapokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »