Ez nem nálunk van. Vélekedik Bátai Zoltán, Paksi Energetikus

„ A magyar energiapolitika csinálói a magyar villamos energia rendszert hasonló úton már elindítottak”

Juhos László, energetikus, reaktor szakmérnök

Kedves Laci,

Utólag küldöm, mert utolsó telefon beszélgetésünkből úgy gondolom, szabadságon vagy.

Üdvözlettel:

Bátai Zoltán

p.s: A címzettek körét ismered.

—————————————

From: Bátai Zoltán [mailto:[email protected]]
Sent: Monday, August 17, 2020 9:11 AM
To: Hajdu János; Kajsza Árpád; Hetzmann Albert; Feil Béla; Baksa Géza ; Klenk Csaba ; Kovács Pál ; Lakatos Gábor; Dr. Nagy Tibor; Pálmai István; Parkó Tamás ([email protected]); Somogyi Győző; Vida Zoltán
Subject: Ez nem nálunk van…


https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2020/08/15/why-californias-climate-policies-are-causing-electricity-black-outs/#408ef9bf1591

Ez nem nálunk van… Forbes magazin, az Eredeti, nem itthoni változat..

Why California’s Climate Policies Are Causing Electricity Blackouts..

Amiért áramkimaradásokat okoz Kalifornia klíma politikája.

Tegnapi cikk.

Közvetlen ok: kiesett egy 500 MW-os blokkjuk, 750 MW volt karbantartáson, részleges fogyasztás korlátozással (“Stage 3 emergency”) tartották fenn a hálózat egyensúlyát.

Még egyszer : nem nálunk, a „High Tech & Welfare” Mekkájában…

Elképesztő, a cikk azt állítja, a Teherelosztó nem kötött le elég importot, valamint nem egyezett meg előzőleg a gázosokkal és nukleáris erőművekkel a termelés volumenről!!! Jelentem: ők írják…(.. it had failed to maintain sufficient reliable power from natural gas and nuclear plants..)

A teherelosztó honlapja:

http://www.caiso.com/Pages/default.aspx

Az Elosztó honlapján síri csönd van, kell egy kis idő az eligazodáshoz, nem a MAVIR – csak bejelentik (mandarin nyelven) a részleges korlátozásokat… (*)

És hab a tortán: … its electricity prices rise six times more than the rest of the United States..

…Hatszor drágább a villany, mint az USA többi részén!

Éljen a Haladás és a Zöld Energia!!! „Forbes the Yankee”, hol elszakadt a cérna.

Hírdetés

Üdv BZ

*Cifrák a tulajdonviszonyok: a Teherelosztó (California ISO) egészen más tulajdonban van, mint a különböző helyi áramszolgáltatók (e-utilities), formailag ezek kapcsolják le a villanyt…

Nem vigasztal, ezek szerint nemcsak nálunk bolondultak meg bizonyos döntéshozói (???) körökben…

A reális zöldek írták:

A Kaliforniába vezető úton
„A Kaliforniába vezető úton” szólással, az összeomlás előtt álló villamos energia rendszert szokás illetni. Kaliforniában két évvel ezelőtt súlyos áramellátási zavarok léptek fel, utólag kiderült elsősorban az elmaradt erőművi fejlesztések következtében léptek fel a nehézségek. A villamos energia rendszer összeomlott, a vizsgálatok kiderítették, a Kaliforniában a villamos energia ellátás területén működő erőművek, szolgáltatók vezetői úgy gondoltak a liberalizáció mindenre gyógyír, az ellátás biztonsága automatikusan megoldódik. Az összeomlás előtti években a kormányzat nem végzett távlati tervezést, Kalifornia hosszú távú biztonságos áramellátását nem tervezte meg.

A hazai ellátás biztonságát a már napjainkban is az erőmű építések elmaradása teszi bizonytalanná, kevés erőmű épül és annak fajtája sem a legjobb, és a legnagyobb nehézséget az fogja okozni, hogy csúcserőmű nem épül.

A rendszer változás óta Magyarországon az új kapacitások létesülése a befektetők szándéka szerint alakul, annak alakulását energetikai kormányzat vagy Energiahivatal szintjén nincs lehetőség befolyásolni. Az elmúlt években, többlett kapacitás főleg hőszolgáltatással egybekapcsolt gázturbinák beruházásával valósult meg.

A gázturbinás erőművek létesítésével a hazai erőműpark egyébként is csekély rugalmassága tovább romlott. Az évi csúcsterhelés 2000-ben 1.1, 2002-ben 2.6 %-al növekedett, miközben az összes villamos energia fogyasztás 2002-ben, 2001-hez képest csupán 1.1 %-al növekedett. A csúcs jobban növekedik, mint az összes fogyasztás. Az sem kedvező, hogy a Paksi Atomerőmű termelése 2002-ben az előző évhez képest 1.2 %-al csökkent és csökkent a közcélú erőművek termelése is. Az összes villamos energia fogyasztás növekedése, importtöbblet révén került kielégítésre.

Növekedés az export-import egyenleg tekintetében jelentős, az importtöbblet 2002-ben 4.3 TWh nagyságú volt, ami több, mint egyharmadával haladja meg az előző évit.

Napjaink a importja, azonban nem olyan import, mint a Kádár rendszer idején volt.

A rendszerváltozás előtti szovjet import a villamos energia alapszállításon túlmenően 1000 MW-os import csúcserőművet is reprezentált.

E csúcserőműnek köszönhetően az elmúlt harminc évben a magyar fogyasztók csúcs igényeinek kielégítse nem okozott gondot a magyar villamos energia rendszernek, még annak ellenére sem, hogy kifejezetten csúcserőmű az elmúlt évtizedben alig épült.

Magyarországra a SZU-ból importált villamos energia szállítással, naponta sikerült a hazai csúcs terheléseket is ellátni. A csúcsok mintegy 70 %-a, SZU-ból importált szállításokkal került kielégítésre.

Állítjuk a rendszerváltozást követően a Bős-nagymarosi vízlépcső és a Prédikálószéki tározós erőmű nélkül a magyar villamos energia rendszer a nyugati energia rendszerhez való csatlakozás esetén is összeomlik, ha 199o után, a fogyasztói igények és a csúcsok maximális értéke jelentősen nem esik vissza.

A reális zöldek mindig is tisztában voltak azzal, hogy a fogyasztói csúcsok biztonságos ellátása csak akkor oldható meg a szovjet import nélkül, ha Bős-nagymaros és Prédikálószéket megépül, a vízlépcső melletti kiállásunkat ez is motiválja.

Bős-nagymaros és Prédikálószék megépítését a Duna-mozgalmak nyomására a politika megtiltotta, és ezért zsinór és csúcsárak közötti különbség az összes környező országokhoz képest Magyarországon fog a legjobban nőni.

Magyarországon, két – három év múlva az eltérés a zsinór és csúcsár között, akár tízszerese is lehet a jelenleginek.

A baj már a kertek alatt van, mint azt szokás mondani. A paksi blokkok visszaterhelése, éjszakai völgyidőszakban rendszeressé vált. A paksi blokkok éjszakai visszaterhelése az importtal kapcsolatos. Az importőrök érdekei következtében az olcsóbb paksi termelés egy része éjszaka kiszorul az ellátásból, ami semmiképpen sem kedvező, előbb utóbb ennek többlett költséget a fogyasztó lesz kénytelen fizetni.

Állítjuk, ha öt éven belül, Magyarországon nem épül fel egy 1000 MW-os tározós vízerőmű, a villamos energia rendszer elindul a Kaliforniába vezető országúton.

A tározós vízerőmű felépítése a zöld ügyét is szolgál. A megújuló energia források részarányának növelése, önmagában is igényli tározós vízerőmű létesítését. Például egy szélkerekek hazánk területén legfeljebb 2800 óra/éves kihasználással vehetők igénybe. Ilyen alacsony kihasználás esetén, minden szélkeréknek, szénnel vagy olaj/gázzal működő tartalékát is megépíteni szükséges.

Javasoljuk a Duna-körnek, tegye jóvá tévedését, tüntessen a Prédikálószék megépítése mellett

(Kos)

—————————————–

Forrás: euro.hu/ Világgazdsá

Áramkimaradás fenyegeti Európát

2003.06.24.

Európának áramkimaradásokra és rohamosan dráguló tarifákra kell számítania, ha nem épülnek gyorsan pótlólagos erőművek- közölte az RWE brit részlegének vezetője.

Neil Rothwell egy tanácskozáson úgy fogalmazott, hogy a nagyrészt importált gáz esetleges hiányához képest jóval nagyobb a világítás kimaradásának kockázata.

A mintegy három év múlva reálissá váló veszélyt a szakember – paradox módon – éppen a korábbi regionális monopóliumok felszámolására és a liberalizált paci viszonyokra vezeti vissza. Ennek következtében ugyanis – mondta Rothwell – az erőművi vállalatoknak fokozottabban kellett a költségekkel takarékoskodniuk, ami lényegében kizárta számottevő kapacitástartalékok létesítésének és fenntartásának gondolatát.

Ennek következtében az áramtermelő szektornak mindössze 5 százalék körüli biztonsági teljesítménytöbblete van, ami a téli fogyasztási csúcsok idején hamar szűkössé válhat. A gázellátásban a tartalékkapacitás eléri a 20-30 százalékos mértéket.

Az áramellátás megfelelő szintre fejlesztését hátráltatja, hogy a számos bizonytalan elemet tartalmazó szabályozási környezet csak körülményes eljárással módosítható. Mint az RWE vezetője elmondta, az ellátás biztonsága nem jár feltétlenül együtt az energetikai szektor széles piaci alapokra való helyezésével, versenyelvű árképzés bevezetésével.

Az előre jelzett hiánnyal kapcsolatban a Reuters utal a két évvel ezelőtt tapasztalt kaliforniai ellátási zavarokra, amikor az elhibázott dereguláció, az új erőművek építésének elhanyagolására vezették vissza az áramkimaradásokat és a méregdrága díjakat.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »