Ez nem európai, ez tisztára szovjet: Uniós tervgazdaságot fontolgat az Európai Bizottság

Furcsa ötlettel állt elő az Európai Bizottság. Az előttünk álló válságos időket az EB szerint például Brüsszelben meghatározott gyártási kvótákkal és készletfelhalmozási kötelezettséggel lehetne átvészelni. 

Új eszközökre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan és közösen cselekedjünk a fellépő kockázatokkal szemben”

– idézi a mandiner.hu Margrethe Vestagert, a Bizottság versenyjogokért felelős ügyvezető alelnökét. 

Vestager tervezete alapján a Bizottság utasíthatná az egyes tagállamokat az „ellátási láncok átszervezésére”. Ez a szókapcsolat tulajdonképpen a tervgazdaság szépen becsomagolt alternatívája, ugyanis az elképzelés lényege, hogy Brüsszel határozhatná meg, melyek azok a prioritást élvező áruk, amelyeknek fokozni kell a gyártását.

Hírdetés

Sőt, Vestager elképzelése alapján készletfelhalmozásra és új gyártási kapacitások alakítására is kötelezni lehetne a tagállamokat. 

Az egyes cégeknek tehát azt és annyit kellene gyártani, amit és amennyit az EB meghatároz nekik – írja a mandiner.hu. A portál arra az elképesztő ötletre is felhívja a figyelmet, hogy a Bizottság tulajdonképpen

Kötelezővé tehetik a válsághelyzetben fontos áruk forgalomba hozatalát, azaz például a magyar vetőmagokra kivetett exporttilalom egyszerűen semmissé válna.

A mandiner azt írja, a javaslat már megszövegezése után azonnal heves vitát robbantott ki. Az EB tervét ellenzők szerint a rendszer működtetése olyan fokú monitorozást jelentene a cégek irányába, amely súlyosan sértheti az üzleti titok tabuját, egyben felülírhatja a vállalatok szerződési kötelezettségeit.

Az Európai Bizottság már a büntetési tételeket is kitalálta. Azok a vállalkozások, amelyek félrevezető adatokat szolgáltatnak tevékenységükről, akár 300 ezer eurós bírságot is kaphatnak – írja a mandiner, azok pedig, amelyek „nem engedelmeskednek az utasításoknak a kapacitást vagy a gyártást illetően”, napi átlagos forgalmuk 1,5%-át kell, hogy büntetésként befizessék. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »