Ez nem az új G-nap: személyes okokból hagyták ott Schmidt Máriát Láncziék

Nem politikai okokból távozott Lánczi Tamás és a csapatának mondott további 10 ember a XXI. Század Intézettől, személyes konfliktus vezetett a tömeges felmondáshoz – mondta több, a történtekre rálátó forrás is a hvg.hu-nak. Nincs semmilyen politikai konfliktus, a napi munkamenet során nem jöttek ki egymással – mondta egyik nyilatkozónk. Meglátása szerint ez nem egy újabb G-nap.

A titkolózás nagy, a konfliktus okáról csak egy, Schmidt Máriához közeli forrásunk beszélt. Ő azt mondta, főként a rendszerváltás emlékév miatt alakultak ki komoly, szakmai viták, a főigazgató nem volt elégedett Láncziék munkájának a minőségével. A felállók egyike a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a vita tényleg szakmai volt, de személyeskedésig fajult, és ez vezetett Lánczi azonnali felmondásához. Az Index is szakmai vitáról ír, hozzátéve, hogy Lánczi úgy érezte, ő mindent megtesz, csak nem kap világos utasításokat. A lap egy forrása azt mondta,

Tamás komoly veszteséget fog szenvedni, az biztos, Mária szoros kapcsolatban van felsőbb szinten mindenkivel, Orbánnal is, de gondolom, beárazta ezt a lépést.

Több forrásunk szerint ez a szakítás Schmidt egyéb pozícióját nem veszélyezteti, máshol nem fenyegeti ilyen veszély.

Volt, aki arról beszélt, a távozók Lánczi „csapatához” tartoztak, azért távoztak együtt, nem valami más munka érdekében mondtak fel. Az érintettek nyilvánosan nem beszélnek. Lánczi Tamás korábbi igazgatót és Kiszelly Zoltán regionális igazgatót hiába keressük tegnap óta, nem sikerült velük beszélni, ahogy Schmidt Mária sem nyilatkozott a kedden kiadott közleménye óta.

Puccs!

Hírdetés

Schmidt Mária a történteket puccsként élte meg. Az Intézet Facebook oldalára kedden azt írta,

a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.

Schmidt szerint Láncziék döntése veszélyezteti az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását és a rendszerváltás emlékév egyes programjainak megvalósítását.

Az intézetben Schmidt Márián kívül Deák Dániel maradt ott vezető elemzőként, hárman tudományos munkatársként szerepelnek az intézet honlapján.

Beszéltünk egyikükkel, Galló Bélával, aki azt mondta, neki nincs se munkaviszonya, sem megbízási szerződése az intézettel. Jelenleg külföldön van, a részletekről nem tud. Annyit mondott, ez egy olyan belső harc eredménye, amelynek én a perifériáján vagyok a szenvedő résztvevője.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »