„Ez nagy probléma, talán harc is lesz”

Az egykori Jugoszlávia területén több tízezer migráns fagyoskodik – a segélyszervezetek humanitárius katasztrófától tartanak.

Török halászok mentettek ki egy élettelennek látszó menekült kisfiút a tengerből. A 18 hónapos kisfiút a halászok a hajójukra emelték. „Egy második életet adtak neki. Nagyon hálás vagyok. Isten áldja Önöket!” – mondta a kisfiú édesanyja. Nem volt ennyire szerencsés két másik kisgyermek Leszbosz partjainál. Ők és még egy nő akkor veszítették életüket, amikor egy 63 embert szállító lélekvesztő sziklának csapódott. Néhány embert még mindig keresnek a hatóságok.

Szlovéniában rengetek migráns várakozott regisztrálásra a hajnali hidegben. Péntekig több mint 50 ezer menekült lépte át a horvát határt. „Nagyon nehéz, nagyon kemény. Nagyon sokat gyalogoltunk, és a gyerekek is elvesztek. Sokan meghaltak Görögországban, mert nem volt élelmiszer és víz. Nagyon hideg van. Nagyon rossz, ha maradni akarnánk, sem tudnánk, jobb erre gyalogolni” – mondta egy szír menekült.

Hírdetés

Szerbia felől migránsok ezrei lépnek át Horvátországba, hogy aztán folytassák útjukat észak felé. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az áthaladás zökkenőmentes. „A mai helyzet különleges volt. Vagyis ma este minden nagyon nyugodt és csendes volt, az átjutás is zökkenőmentesen zajlott, semmi különleges kihívás. Az együttműködés a horvát hatóságokkal, a határőrökkel az átjutást tekintve tökéletes volt, az emberek egész éjszaka közlekedtek” – mondta Mahmoud Awad, az UNHCR munkatársa.

A hideg éjszakák azonban a szerb–horvát határon is kihívások elé állítanak mindenkit. A migránsok ugyanis sokszor a senki földjén ragadnak éjszakára. „Nagyon hideg van, Horvátországba kell jutnunk ma. Nézze ezeket a menekülteket! Ez probléma, nagy probléma, talán harc is lesz” – mondta egy szír menekült.

A Görögországból, Macedónián keresztül Szerbiába érkező menekültek száma pedig tovább növekszik. „A jelentések szerint még több ember érkezik. Presevóban menekültek ezrei várnak a regisztrálásra, néhányukat már regisztrálták is, és úton vannak. A mozgás folytatódni fog, az áramlat nem áll meg” – tette hozzá Mahmoud Awad.

Németországban ismét tömegverekedés volt egy szászországi menekültszálláson, száz menedékkérő esett egymásnak. Legkevesebb három ember megsebesült. A helyszínre vezényelt harminc rendőr csak hosszú küzdelem árán tudott nyugalmat teremteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »