Ez megszüntetné a menedékjogi kérelmekkel való visszaéléseket

Ez megszüntetné a menedékjogi kérelmekkel való visszaéléseket

Pintér Sándor előterjesztéséről kedden dönthet a parlament. A migrációs törvény szigorítása korlátozná a bevándorlás mértékét és csökkentené a menedékjogi kérelmekkel történő visszaéléseket. A Fidesz-frakció azt szeretné, ha július 6-ig, a parlamenti ülésszak végéig elfogadnák a jogszabály-módosítást.

Pintér Sándor módosító javaslata megszüntetné a menedékjogi kérelmekkel való visszaéléseket. Sokan ugyanis annak ellenére nyújtanak be újabb kérelmet, hogy korábban már elutasítottak egyet a hatóságok. A tervek szerint a jövőben az ilyen esetekben őrizetben lehetne tartani a kérelmezőket.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a kormány javaslata több problémát is megoldhat. „A másik fontos kérdés a műszaki határzár kérdése. A műszaki határzár lehetővé teszi azt, hogy a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illesse meg. Ez tehát az a technikai garancia, ami a műszaki határzár létesítéséhez szükséges. Végül fontosnak tartjuk azt a módosítást is, hogy a menedékjogot benyújtó személyeknek lehetősége van a közmunkaprogramban való részvételre, a törvényjavaslat ezt a lehetőséget is megteremti” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A biztonságos harmadik országokat tartalmazó lista létrehozásáról Gulyás Gergely azt mondta: azt szolgálja, hogy az ilyen országból érkezők menedékjogi kérését minél előbb el lehessen utasítani. „Az Európai Unió irányelvei egyértelműen lehetőséget adnak arra, hogy ilyen listát bármelyik állam szabadon, saját belső szabályozási keretében meghatározhasson.” Gulyás Gergely hozzátette: a Fidesz-frakció azt szeretné, ha július 6-áig, a parlamenti ülésszak végéig elfogadnák a jogszabály-módosításokat.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a kormány intézkedései az EU-s jog átvételére irányulnak. Törcsi Péter hozzátette: mindegyik intézkedésre van precedens az unión belül. „Ilyen például az úgynevezett biztonságos országok listája: ezt alkalmazza Franciaország, Ausztria, Németország, Finnország és még sok más ország, illetve azt lehet látni, hogy a fizikai határzárra vonatkozó szabályok sem magyar specifikus szabályok, ugyanis Bulgáriában lehetett tapasztalni, hogy építettek fizikai határzárat, illetve Spanyolország bizonyos területein is” – fogalmazott a kutatási igazgató.

Hírdetés

A Pécsi Tudományegyetem jogi karának büntetőjogi tanszékvezetője közben arra emlékeztet: a tiltott határátlépés 20 éve nem számít bűncselekménynek Magyarországon. „A migrációs folyamatnak a büntetőjogi vagy a büntetőjoggal kapcsolatos vetületei kapcsán azt a félreértést kell eloszlatni, hogy a tiltott határátlépés bűncselekmény. Nem bűncselekmény már 20 éve, mert dekriminalizáltuk. Tehát a Btk.-ban tiltott határátlépés nincs. Elzárással sújtható szabálysértés” – szögezte le Tóth Mihály. Hozzátette: az embercsempészés viszont bűncselekmény, amely akár 8 éves szabadságvesztéssel is sújtható. A fő gond azonban az, hogy a csempészek nem lépik át a határt, ezért nehéz ellenük fellépni.

Nógrádi: Ezt megállítani nem lehet

Nem célszerű beengedni a migránsokat Európába, mert nem akarják az itteni társadalmi normákat elfogadni – mondta Nógrádi György a Magyarország élőben stúdiójában. A biztonságpolitikai szakértő szerint a menekülttáborokat az unió határain kívül kellene felállítani. „Európában a bűncselekmények 90 százalékát legális migránsok követik el. Ez azt jelenti, hogy az itt élő második, harmadik, negyedik állampolgársággal rendelkező generáció hajtja ezt végre. Ettől kezdve nyilvánvaló, hogy ezt megállítani nem lehet. Ez megvan a németeknél. Ott most gyújtottak fel menekülttáborokat. Tehát a helyi lakosság és a migránsok közt Európa minden pontján nő a feszültség” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Verekedés és rongálás: lezárták a menekülttábort

Könnygázt is bevetett a rendőrség a debreceni menekülttábornál, ahol kora délután két menedékkérő vitatkozott össze, vallási okból. A befogadóállomás lakói közül többen bekapcsolódtak a verekedésbe, a kiérkező rendőröknek kellett megfékezni a tömeget. A beavatkozás közben egy rendőr könnyebben megsérült, amikor fejbe dobták egy kővel. Egy embert állítottak elő, és rövid időre a 471-es utat is lezárták. Bővebben>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »