Ez meg mi a franc volt?

Ez meg mi a franc volt?

A tegnapi napon zajlott le Ásotthalmon a Virradat napjára keresztelt, Mi Hazánk-programbemutató rendezvény, melyen egy sajtóklub-beszélgetés keretein belül aktuális kérdéseket vitattak meg a Kuruc.info és a Magyar Jelen munkatársai. Első kérdésem így szólt hozzájuk: láttátok-e azt, ami augusztus 20-án történt az Andrássy úton?

Bizonyára mindannyian láttuk, s kellőképpen el is borzadtunk a látványtól. Ez mégis mi a franc volt? Talán Alföldi Róbertet bízták meg a szervezésével? Nagyon más akkor sem lehetett volna…

Emlékeztető gyanánt, hagyományteremtő szándékkal Szent István napja alkalmából monumentális felvonulást szerveztek a fővárosban. A baloldali és liberális megmondó emberek, politikusok nyilván azon háborogtak, ez mennyibe kerül az adófizetőknek, mert ennyi és ennyi milliárd elment rá. Megmondom őszintén, engem ez nem kifejezetten érdekel, ami már valós probléma, hogy egy nemzeti ünnepet, annak szimbólumait, képi világát sikerült egy szintetizátoros lakodalom szintjére süllyeszteni. No jó, persze ennyi pénzből már lehetett volna akár jót is, és nem ezt…

És ez több mint kellemetlen, a nemzetellenes erők ezen röhögnek, a valódi jobboldaliak pedig nyilván nem tudják védeni a védhetetlent. Patthelyzet.

Hírdetés

Felsorolás szintjén: félmeztelen, kifestett felsőtestű, igazság szerint férfi sztriptíztáncosokra emlékeztető emberek húzták a Turul-madarat, gólyalábakon lépdelő, nemzeti színű lufiszoknyások haladtak, de a legalja, a már a maga korában (90-es évekről beszélünk) is rendkívül ciki Hip Hop Boyz nevezetű úgynevezett fiúbanda fellépése volt. A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe – szólt a dal, mindez Szent István királyunk emlékére.

A fő kérdés természetesen az, ez mégis hogy történhetett? Hatalmas hibák sorozata, vagy pedig szándékosan ilyet akartak?

Valahol inkább a második válasz a helyes, de szorul némi magyarázatra, miért. Valószínűnek tartom, az volt a koncepció, zsúfoljunk bele mindent, ami elmúlt ezer évben történt (kétségtelen, ebbe belefér a Hip Hop Boyz is…), de azért ne legyen túl merev, legyen fiatalos, de azért kell hozzá magyarság is, legyen tehát Turul, sámánok, tehát ilyen kellékek, és kész is vagyunk.

Ezek megvalósultak, a maguk módján nem hibáztak. Csupán ott van az apró bökkenő, hogy nem adhattak mást, mint lényegük, hiányzott a mélység, hiányzott a szakralitás, ami nem csoda, hiszen nekik nincs viszonyulások mindezekhez. Ezért lett az az ember benyomása, hogy egy tartalmatlan és giccses förmedvényt kaptunk. A legfontosabb hiányzott az egészből, a szellemiség.

Ahogy egyébként ez jellemző is az egész nemzeti kormányra, amely kommunikációs szinten az, nincs hit, nincs meggyőződés, vannak helyette elemzők, közvélemény-kutatások, de amikor ilyen szemlélettel nyúlnak egy ettől jóval magasabbra mutató dátumhoz, akkor az nem felhúzza őket, hanem azt húzzák le a bóvli kategóriájába…

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »