Ez maradt Palmürából

Ez maradt Palmürából

Ugyan az ókori romok többségét nem érte kár, több épületet is a földdel tett egyenlővé az Iszlám Állam pusztítása Palmürában. Előtte-utána képen mutatjuk be, mi történt az ókori városban.

Mérföldkő – így nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Haszan Róháni iráni elnök, hogy a Sivatagi Sólymok – azaz a szír kormányerők és szövetségeseik – visszafoglalták Palmürát az Iszlám Állam dzsihadistáitól.

A vasárnapi eseményt követően hétfőn elkezdődött az ókori romváros állapotának felmérése. Elsőre ugyan óriásinak tűnt az Iszlám Állam pusztítása, ám később kiderült: az épületmaradványok túlnyomó többsége nem károsodott.

Megijedt az Iszlám Állam?

„A legrosszabbra számítottunk a felszabadítási harcok miatt, de a rémálom mostanra véget ért. Palmüra összességében jó állapotban van” – mondta a szír régészeti hivatal vezetője, Mamun Abdulkarim. A The New York Times szerint hozzátette: „Szerintem a Daesh megértette, hogy ha folytatják az épületek lerombolását, a helyi közösség megtámadhatja őket.”

Ugyanő kijelentette azt is, hogy ha az UNESCO jóváhagyását megkapják, öt éven belül helyreállítják a terrorszervezet okozta károkat a helyszínen. Abdulkarim emellett felszólította a világ múzeumait, hogy nyújtsanak segítséget a helyreállításhoz.

Bél temploma, a bal oldali felvétel 2015 szeptemberében a jobb oldali 2016 március 27-én készült.

A felhíváshoz csatlakozott a szentpétervári Ermitázs – írja az RT a Rosszija-24 csatornára hivatkozva. A múzeum igazgatója, Mihail Pjotrovszkij a csatornának adott interjújában kijelentette: Leningrád-Szentpétervár újjáépítése során szerzett tapasztalataikat kívánják megosztani a szíriai régészekkel. Az orosz hadsereg – a szíriai rezsim szövetségese – pedig a terület aknamentesítésében nyújt segítséget.

Miért pusztítottak a dzsihadisták?

A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az Iszlám Állam harcosai 2015 májusában foglalták el, és nem sokkal később kivégezték azt az archeológust, aki negyven éve felügyelte a város értékes romjait.

Műholdfelvételeken is látszik a pusztítás.

A terrorszervezet (iszlámból eredeztethető) világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok. A megszállás tíz hónapja alatt a dzsihadisták két kétezer éves templomot, egy diadalívet és több toronysírt is megsemmisítettek Palmürában, hatalmas nemzetközi felháborodást kiváltva ezzel.

Szíriának egyébként nagy szüksége van a romokra a turizmus szempontjából – már ha egyszer végre helyreáll a rend. A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborút megelőzően ugyanis évente több mint 150 ezer turista kereste fel a romvárost.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »