Ez már tényleg nevetséges! Tovább húzzák az osztrák államfőválasztást?

MTI nyomán

Számos hibásan gyártott szavazócédula miatt a hatóságok vizsgálják az osztrák államfőválasztás október elején megismétlendő második fordulójának esetleges elhalasztását – jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken.

A tárcavezető közleményében leszögezte: amennyiben egyértelmű gyártási hiba miatt nem lehetséges a választás megfelelő lebonyolítása, akkor köteles elrendelni a szavazás időpontjának felülvizsgálatát.

Egyúttal bocsánatot kért az osztrák szavazóktól a technikai hiba miatt. A minisztérium szóvivője szerint döntés a jövő héten várható az ügyben.

A belügyminisztérium csütörtökön még úgy foglalt állást, hogy nem lehetséges a voksolás elhalasztása. A választás lebonyolításért felelős minisztériumi illetékes, Robert Stein akkor úgy vélekedett, hogy ez csak akkor történhetne meg, ha az egyik jelölt esetleg meghalna, (ezzel érvelni abban az országban, ahol a máig sem teljesen tisztázott körülmények között autóbalesetben elhunyt Jörg Haider poltizált, több mint morbid).

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában szakértők viszont a választás elhalasztását javasolták a hibásan legyártott szavazócédulák miatt. Theo Öhlinger alkotmányjogász azzal érvelt, hogy még több száz vagy több ezer szavazócédula esetén oldhat el a boríték ragasztása, akár a szavazat leadása után, a voks pedig így érvénytelen lesz. A szakértő úgy vélte, ennek tudatában abszurd lenne  megtartani a választást.

Peter Filzmaier választási szakértő szerint amennyiben nem egyedi, hanem választók ezreit érintő esetről van szó, akkor egy későbbi alkalommal kellene megrendezni a szavazást.

„Egyedi eseteket még lehet tolerálni, azonban több ezret már nem”

Hírdetés

– jelentette ki.

A két szakértő egyetértett abban, hogy amennyiben a jelenlegi feltételek mellett tartják meg a voksolást, akkor valószínűbb lesz szoros eredmény esetén a választási eredmény újbóli megtámadása. Éppen ezért javaslatuk szerint „ésszerű döntés lenne” a kitűzött időpont átgondolása.

Hétfőn minden településen elkezdték megvizsgálni a szavazócédulákat. Az utóbbi napokban számos esetben találtak hibás szavazócédulát, a belügyminisztérium legutóbbi közlése szerint eddig mintegy ötszázat.

Ahogy arról beszámoltunk, a legutóbbi közvélemyény-kutatások alapján Norbert Hofer szabadságpárti jelölt vezet.

Első körben

Az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tervezik megtartani. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

 

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »