Ez már egészen félelmetes: azért sújtják újabb adóval a lakosságot, hogy a Jobbik ne plakátoljon

Ez már egészen félelmetes: azért sújtják újabb adóval a lakosságot, hogy a Jobbik ne plakátoljon

A településkép védelméről szóló törvény módosítására hivatkozva Schmidt Csaba (Fidesz) előterjesztése alapján Tatabánya is adókötelessé tenné a városban elhelyezett reklámhordozókat 2018. január 1-től.

Ez alól természetesen kivételt képeznének az állami és az önkormányzati tulajdonban lévő reklámhordozók –

azonban a magántulajdonosoknak már fizetnie kell, ha átmegy a javaslat a testületen.

Csakúgy, mint Szombathelyen, itt is a törvényben maximalizált évi 12 ezer forint/négyzetméter lesz az adóalap mértéke, ami egy óriásplakát esetén bőven százezer forintnyi terhet jelent a tulajdonosok számára.

Az előterjesztésről már szerdán dönteni fog a közgyűlés. Érdekes egyébként, hogy a döntéshozók 51.840.000 forint plusz bevétellel számolnak, ami egy több mint 30 milliárd forintos költségvetésű város esetében nem számít igazán komoly tételnek.

Azonban a befizető oldalon már sokkal nagyobb érvágást jelent ez az újabb adóteher. Boda Bánk László, a Jobbik önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje lapunknak elismerte, teljesen világos, a fideszes polgármester egyértelmű célja, hogy most már külön adókkal is megpróbálja meggátolni a legerősebb ellenzéki pártot abban, hogy tulajdonosként politikai hirdetésekkel kommunikáljon a választópolgárokkal, ugyanakkor ez csak a kisebbik gond.

Mert ezzel nemcsak a költségvetési pénzekből is működő Jobbikot fogják adóval sújtani.

Hírdetés

A városvezetés ezzel a Jobbik ellen irányuló rendeletével csak további terhet tesz a lakosságra. Tatabányán ugyanis nagyon sok társasház igyekezett azzal plusz bevételhez jutni, hogy óriásplakátokat helyezett ki a homlokzatára – így viszont most ezek után adózniuk kell.

Boda Bánk László az Alfahírnek egész borús képet festett le:

vannak olyan tízemeletes lakóházak, amelyek falán három óriásplakát is van: így itt már a félmillió forintot közelíti az új teher mértéke.

Sőt, sok helyen úgy oldották meg az épületfelújítást, hogy a kivitelezőcég hosszútávú hasznosításra megkapta a reklámfelületet – a Schmidt Csaba által jegyzett rendelet most ezekre a megállapodásokra is ki fog hatni.

A jobbikos politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a tatabányai önkormányzat is beszállt ebbe a nagypolitikai játszmába. Úgy látja, a fideszes vezetés egyértelmű célja, hogy végül egyszerűen megszűnjenek a városban a reklámhelyek.

Mindegy milyen áron.

Jellemző az is, hogy szerdán nemcsak a reklámhordozók-adójáról fog dönteni a közgyűlés. A településképet meghatározó reklámok, plakátok elhelyezéséről is alkotnak egy rendeletet, amely gyakorlatilag megtiltja, hogy 2018-tól olyan új reklámhordozók jelenjenek meg, amelyek nem közművelődési célt szolgálnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »