„Ez már a harmadik világháború” – interjú egy francia önkéntessel

„Ez már a harmadik világháború” – interjú egy francia önkéntessel

A nemzetközi sajtóban időnként hírek röppennek fel arról, hogy külföldi zsoldosok harcolnak mind a kijevi bábállam hadseregében, mind pedig az orosz felkelők oldalán. A RIA Novosti orosz hírügynökség munkatársa a napokban interjút készített egy francia önkéntessel, aki a nemrég csatlakozott a szeparatistákhoz. Vajon mi oka lehet egy francia állampolgárnak arra, hogy életét kockáztassa egy idegen országban zajló háborúban? Íme, a RIA Novosti interjúja a magát Guillaume-nak nevező francia önkéntessel.

RIA Novosti: Mindenekelőtt kérem, mutatkozzon be, és mondja el, miért jött Ukrajnába!

Guillaume: Nevem Guillaume. Négyen érkeztünk Franciaországból, a másik három önkéntes neve: Michel, Victor és Nicolas. Franciák vagyunk, és honfitársaink első csoportját alkotjuk. A többiek már vagy készülnek idejönni, vagy már úton is vannak.

RIA Novosti: Több francia is van Donyeckben?

Guillaume: Nincs, de úgy hallottam, van néhány spanyol. Azonban mi még nem találkoztunk velük.

RIA Novosti: Hoztak magukkal fegyvereket? Önök katonák vagy civilek?

Guillaume: Természetesen nem hoztunk fegyvereket, de kaptunk néhány lőfegyvert a milíciától. Mi nem katonák, hanem civilek vagyunk – mondhatnám, politikai önkéntesek.

RIA Novosti: Guillaume, Ön még nem beszélt azokról az okokról, melyek arra késztették, hogy idejöjjön. Miért van Ön itt?

Guillaume: Mi az európai egység geopolitikai eszméjének hívei vagyunk. Forradalmárok és tradicionalisták vagyunk egyszerre. Eljöttünk a Donyeck-vidékre, ahol a kijevi rezsim emberei polgári személyeket gyilkolnak. Akik ezt a terrorista akciót végrehajtják itt, azok a nemzetközi maffia oligarchia megbízott ügynökei. Világosan meg kell érteni, hogy ez már a harmadik világháború. Ami Líbiában kezdődött, folytatódott Szíriában, és most itt, a Donyeck-vidéken folyik. Azt látjuk, hogy Oroszország azon kevés országok egyike, amelyek ellenállnak az internacionalista globalizmusnak, és Oroszország szinte egyedüliként veszi fel a harcot. Ez egyfajta rekonkviszta. (Spanyol szó, magyarul „visszahódítást” jelent, a kifejezést általában arra a háborúskodásra értik, melynek során a keresztényeknek a 9-15. század során sikerült kiűzniük Hispániából a muszlim megszállókat. – Z.L.) Azért vagyunk itt, hogy segítsük Oroszországot ebben a harcban.

RIA Novosti: Kapnak pénzt a szolgálataikért?

Guillaume: Nem azért vagyunk itt, hogy pénzhez jussunk. Senki sem fizet minket. Sőt, éppenséggel mi fizettünk, mégpedig nem is keveset azért, hogy ide jöhessünk.

Hírdetés

RIA Novosti: Mennyi ideig szándékoznak maradni?

Guillaume: Annyi ideig maradunk, ami szükséges ahhoz, hogy tájékoztassuk Franciaország népét arról, mi történik itt.

RIA Novosti: Az Önök családja és a barátaik tudnak arról, hogy itt tartózkodnak?

Guillaume: A barátaink szűk körének beszéltünk róla. Persze Franciaország nem tud arról, hogy itt vagyunk. De Franciaország még arról sem tud, hogy a Donyeck-vidéken háború folyik. A nyugati média nem tudósít semmiről. A nyugati média Oroszországot ellenségnek, agresszornak, terrorista államnak állítja be. De nem mondanak semmit az Ukrajnában zajló háborúról. A mi itteni jelenlétünk hozzásegíti a franciákat ahhoz, hogy első kézből kapjanak információkat.

RIA Novosti: Részt vettek már katonai akciókban?

Guillaume: Még nem, habár készen állunk erre. Ez az egyik oka annak, hogy miért is vagyunk itt.

RIA Novosti: Egészen pontosan hol tartózkodnak Önök?

Guillaume: Donyeckben vagyunk, a Donyecki Népköztársaságban.

RIA Novosti: Hogyan kommunikálnak az önvédelmi milicistákkal? Úgy vettem észre, Önök nem beszélnek sem oroszul, sem ukránul. Hogyan tudnak bajtársaikkal beszélgetni?

Guillaume: Hangokkal és gesztusokkal.

RIA Novosti: Sok szerencsét!

Guillaume: Köszönöm.

(Fordította: Zábori László)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »