Ez lenne a csodafegyver Észak-Korea ellen?

Ez lenne a csodafegyver Észak-Korea ellen?

Az amerikai Kirtland-i légibázison egy olyan fegyvert teszteltek, amely pusztítás helyett az ellenség megbénításának esélyével kecsegtet. A CHAMP, vagyis a Nagyerejű Mikrohullámú Elektromos Támadórakéta Projekt (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project) lehet az új csodafegyver Észak-Korea ellen. Legalábbis a CNN beszámolója szerint.

A koreai válság ma a legnagyobb olyan veszélyforrás, amely fenyegetést jelent a globális békére. Elsősorban nukleáris arzenálja és ballisztikus rakétái miatt. A november végén fellőtt rakétája több mint 4000 kilométeres magasságot ért el, ami azt jelenti, ha átállították volna a irányzékát, elérte volna az Egyesült Államok szívét.

Épp ezért hatalmas a nyomás az amerikai tisztviselőkön, hogy hatékony választ adjanak a fenyegetésre.  A kényes távol-keleti helyzet miatt egy megelőző csapásnak beláthatatlan következményei lennének (többek között azért, mert az észak-koreai tüzérség hatókörében benne van a dél-koreai főváros is).

Cirkáló-rakéta

A CHAMP lényegében egy EMI fegyver. Az erős mikrohullámokat kibocsátó rakétát a levegőben, egy bombázóról indítva lehet bevetni egy adott terület ellen. A cirkáló-rakéta alacsonyan repülve erős impulzusokat bocsát ki, ami kisüti vagy megbénítja az ellenség elektronikus eszközeit, irányítórendszereit, kommunikációs eszközeit. Sőt, némi átkonfigurálással a tengeren is be lehet vetni.

A USA légiereje a CHAMP projektet eredetileg nem Észak-Korea ellen fejlesztette ki, de az amerikai stratégák szerint ez a fegyver lehet a leghatékonyabb válasz az észak-koreai fenyegetésre. Elsősorban azért, mert nem kell hozzá nagyszámú földi személyzet, nincs szükség különleges műveleti erőkre és szükségtelenné teszi a hagyományos rakétatámadásokat. Ráadásul (az amerikaiak szerint) nem vesz el emberi életeket sem.

Hírdetés

Az első tesztek bíztatóak, márpedig az USA hadserege nem bízta a véletlenre a dolgot: egy több mint 5000 négyzetkilométeres területen (kicsivel kisebb, mint Nyitra megye) tesztelték a rakéta hatását. Épületeket, kommunikációs rendszereket és más elektromos eszközöket telepítettek a zónába. Minden elektromos eszközzel ugyan nem bánik el a rakéta, az ellenség haderejének kulcsfontosságú rendszereit azonban 100 százalékban kiiktatja.

Sokan azonban kritizálják az új fejlesztést. Szerintük a rakéta túl alacsonyan repül, ezért az észak-koreaiak szabad szemmel is látnák őket és tüzet nyitnának rájuk – nem tudhatják ugyanis, hogy nem egy robbanófejes.

A CHAMP fegyvereket még nem állították hivatalosan hadrendbe.

Körkép.sk

Nyitókép: defense-update.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »