Ez lehet minden idők legkülönlegesebb téli olimpiája

Ez lehet minden idők legkülönlegesebb téli olimpiája

Kína napok óta ünnepel. Ha talán a megszokotthoz képest kicsit visszafogottabban is, de február elseje óta ünnepel. Köszönti a holdújévet, beköszöntött a tigris éve. A kínai állami média rendszeresen beszámol arról, hogyan köszöntik Kína leghíresebb sportolói és néhány külföldi sportsztár is a világ lakosságának egynegyede számára az esztendő legnagyobb ünnepét jelentő napokat. Ehhez társul még a nagy várakozás: ma megnyitják a pekingi Madárfészekben a 2022-es téli olimpiát.

Ünnep az ünnepben, mondhatnánk, de ami a sportolókat, a megérkezett küldöttségeket illeti, a hangulat nem ünnepi. Inkább bizakodó, fegyelmezett és óvatos – aligha akad olyan sportoló, aki nem esett át a közelmúltban a koronavírus-járványon, de nem is fél tőle. Négy év munkáját teheti tönkre egy közeli tüsszentés vagy köhögés.

A kínaiak elképesztően alaposan és megtervezetten végzik az ellenőrzéseket, alkalmasint kettős céltól vezérelve. Védik a sportolókat – s védik az országot, amely a közhidelemmel ellentétben nem áll rosszul a koronavírusjárvánnyal vívott harcban. Brian McCloskey, a szervező bizottság orvosi csoportjának vezetője szerint a világ összes többi országában rosszabbak az adatok, mint Kínában. Ezért is próbálják szeparálni a kínai embereket, a szurkolókat a külföldiektől.

Először rendezhet egy olyan város téli olimpiát, amely korábban már nyári játékok házigazdája is volt. Tulajdonképpen három főhelyszínen zajlanak a versenyek, ezek közül az egyik Peking, ahol mindössze egy csarnokot építettek a mostani olimpiára, a gyorskorcsolya-versenyeknek otthont adó Jégszalag arénát. A többi megmaradt 2008-ból, persze apróbb átépítésekkel. A műkorcsolya, a jégkorong, a curling, valamint az extrém sportágak versenyeit tartják még a fővárosban.

BEIJING, CHINA â FEBRUARY 3: Russian ice skater Mark Kondratiuk trains ahead of Beijing 2022 Winter Olympic Games in Beijing, China on February 3, 2022. (Photo by Alexander Mysyakin/Anadolu Agency via Getty Images)
Az orosz Mark Kondratyuk edz február 3-án Pekingben, a téli olimpia helyszínén. (Alexander Mysyakin/Anadolu Agency/Getty Images)

Peking belvárosától nagyjából nyolcvan kilométernyire található Jencsing, ahova a bob-, a szánkó- és a szkeletonversenyzők, valamint az alpesi síelők hivatalosak. A távolságok és a biztonság miatt három olimpiai falut is kialakítottak, természetesen itt az egyiket.

Hírdetés

Csangcsiakou már Hepejbe esik, egyébként az Kína hatodik legnagyobb tartománya, 74 millió lakossal. A sportágak közül – nyilván nem azért, mert a három város közül Csangcsiakou fekszik a legészakabbra – az északi számokat rendezik ott.

Szinte minden, az olimpiáról szóló beszámoló megemlíti, hogy a „havas” számokat szinte kizárólag műhavon rendezik – van, akinek tetszik, van, akinek nem. Volt, aki azt panaszolta, olyan, mintha páncélon kellene siklani. Erős képzavar, de érteni véljük.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint mind a 91 indulni szándékozó ország küldöttsége (vagy annak egy része) megérkezett az olimpiára, illetve regisztrált. Köztük az először induló Szaúd-Arábia és Haiti (mindkettőt alpesi síző képviseli), vagy például Ecuador, amelynek ugyancsak egyetlen sportolóját, Sarah Escobart külön köszöntötték a kínai rendezők, mivel a születésnapját ünnepelte.

A legnépesebb küldöttséggel az Egyesült Államok indul, 222 sportolót nevezett. A kanadaiak 215, az oroszok 212 versenyzővel indulnak, csak negyedik a sorban a kínai csapat, amely minden sportágban indít versenyzőt, azzal a határozott reménnyel, hogy minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplését produkálja. Nem lesz nehéz a négy évvel korábbi eredménysor megjavítása: Dél-Koreában egyetlen arany, hat ezüst és két bronz lett csak az övék.

Ha már itt tartunk: 2018-ban Norvégia, Németország és Kanada végzett az éremtáblázat első három helyén, s csak negyedik lett az Egyesült Államok.

(A nyitóképen: A norvég Thea Minyan Bjoerseth edz Csangcsiakouban a Nemzeti Síugró Központban 2022. február 3-án.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »