Ez kéri cserébe a menekültek befogadásáért a falu

Ez kéri cserébe a menekültek befogadásáért a falu

Fejlesztésekért cserébe menekülteket fogadna be Siklósnagyfalu. A település polgármestere szerint amellett, hogy a tábor munkahelyeket biztosítana a helyieknek és infrastruktúrán is javíthatna. Jelenleg se gáz, se szennyvíz-elvezetés nincs a faluban. A helyiek megosztottak.

Rosszak az utak és a munka is kevés Siklósnagyfalun. A baranyai településen 480-an élnek, de közülük csak húsznak van állása, a többiek közmunkások. Egyesek úgy gondolják, jól járna a falu, ha menekülteket fogadnának be. „Egy részben örülünk is neki, másik részben meg jó lenne, mert van kivel beszélnünk, így is van kivel beszélnünk, de megismerkednénk egymással, az emberekkel, igaz, hogy kis falu, de elférnek ők is” – mondta egy helyi férfi.

Hírdetés

Mások viszont nem örülnek az ötletnek. „Fertőzést hoznak be, betegségeket hoznak be, nem szeretnénk a kis településünkbe, így jó vagyunk ahogy vagyunk, nem szeretnénk idegeneket befogadni” – mondta egy másik férfi.

A menekülttábor befogadását a polgármester vetette fel. Szerinte Siklósnagyfalun nem kellene közel két milliárdot költeni a befogadóállomásra, mint Martonfán, náluk olcsóbban kijönne az építkezés. „Siklósnagyfalunak mivel az adóbevételei, lehetőségei, a jelenlegi helyzete, amivel  a fejlesztéseket tekintve nézzük, nem sok esélye van arra, hogy rendbe tudná tenni a települést, azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy lehetőség” – mondta Kosztics József, a település polgármestere.

Kosztics József hozzátette: a helyiek véleményének megismerése elkezdődött, de helyi népszavazás nélkül az önkormányzat nem fogadna be menekülteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »