Ez kell ahhoz, hogy 44 év után Eb-n legyen Magyarország

Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan variáció látott napvilágot arról, milyen úton-módon juthat ki a magyar válogatott egyenes ágon a franciaországi Európa-bajnokságra. Itt a végső, a legutolsó számítás. Ha ma este minden jól alakul, akkor…

A magyar labdarúgó-válogatott számára vasárnapi, pireuszi vereségével véget ért az Európa-bajnoki selejtezősorozat. A nemzeti együttes tizenöt ponttal már biztosan csoportja harmadik helyén végzett, és a tegnapi spanyol segítségnek köszönhetően egyelőre egyenes ágon résztvevője a jövő évi kontinensviadalnak. Azért csak egyelőre, mert – az ukrán gárda kiesésével – már csak egy ország előzheti meg hazánkat a legjobb harmadikok listáján, ez pedig Törökország. A legjobb harmadik egyenes ágon kijut a franciaországi Eb-re.

Ma este az A jelű csoportban a törökök hazai pályán fogadják Izlandot, a második helyen álló csehek Hollandiába látogatnak, Lettország pedig Kazahsztánt fogadja. Izland és Csehország számára tét nélküli a mérkőzés. A csoport harmadik helyére azonban odaérhet még Törökország és Hollandia is, az utolsó helyről pedig a lettek és a kazahok döntenek egymás közt.

 

Hírdetés

De mi a legjobb nekünk? Első számú feltétel az, hogy Kazahsztán egy vagy nulla pontot szerezzen a lettek ellen, és maradjon a csoport utolsó helyén. Ha ez teljesül, 44 év után bonthatjuk a pezsgőt, és készülhetünk a francia Eb-re, hiszen ezzel

a török és és a holland csapat is elveszti a csoportutolsó kazahok ellen megszerzett hat pontját, így hiába zár egyik vagy másik együttes a csoport harmadik helyén, a levonások miatt nem tudnak többet összegyűjteni a magyar csapat tizenöt pontjánál.

És ha Lettország az utolsó? Ekkor sem kell pánikba esni, csak a törökök ne nyerjenek Izland ellen. Törökország 1 megszerzett pont esetén 16 egységgel zár, ebből azonban lejön a lettekkel szemben szerzett 2 pont, így a végeredményben 14-gyel végeznek a harmadik helyen.

Hogy mi a legrosszabb? Kazah és török győzelem, mert utóbbi csapat 18 pontjából a lettek elleni 2 pont levonása után is 16 marad, ami eggyel több, mint ami Magyarországnak van, így hazánknak pótselejtezőt kell játszania.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »