Ez igazán megható: a bevándorláshullámot kirobbantó Amerika nagykövete aggódik az "emberkereskedők" miatt

Az emberkereskedelem a modernkori rabszolgaság egy szörnyű formája, amelyet az Egyesült Államok partnereivel, köztük Magyarországgal együttműködve gyökerestől fel akar számolni – mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön a Sziget Fesztiválon, a Belügyminisztérium által rendezett sajtótájékoztatón.

Az amerikai nagykövet kiemelte: Magyarországnak a bevándorlók és menedékkérők megnövekedett száma miatt súlyos kihívásokkal szembenéznie, ez pedig nagyobb felelősséggel is jár az emberkereskedelem elleni harcban.

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete ezzel kapcsolatban arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak támogatást a háborús övezetekből érkező embereknek, és gondoskodjanak arról, hogy az akaratukon kívül Magyarországra érkezőknek "jó helyük van" addig, amíg regisztrálják őket, és tovább nem indulnak.

Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára, emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor azt húzta alá, hogy Magyarország nem csak cél- és tranzit-, hanem kibocsátó ország is az emberkereskedelem szempontjából.

Hírdetés

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az emberkereskedelem az emberi jogok egyik legsúlyosabb megsértése, amelynek megelőzésében fontos szerepe van a nemzetközi együttműködésnek.

A Magyarországról kiinduló emberkereskedelem célországainak számító Hollandia, Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium és Svájc diplomáciai képviselői a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy nemzeti hatóságaik együttműködnek a magyar állami és civil szférával az emberkereskedelem megakadályozása és kezelése, valamint az áldozatok segítése érdekében.

Colleen Bell külön megjegyezte, hogy számára kiemelten fontos kérdés az emberkereskedelem elleni fellépés, mivel korábban aktív tagja volt az embercsempészek áldozatává vált nőket és gyerekeket segítő egyesületeknek.

A nagykövet dicsérte a Belügyminisztériumot, amiért más lépések mellett a Szigeten felállított sátrában végzett figyelemfelhívó és megelőző tevékenységével is hozzájárul az embercsempészet megelőzéséhez. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdés kezelése érdekében a magyar hatóságoknak erősíteniük kell az együttműködésüket a civil szervezetekkel, az áldozatokat segítő csoportokkal és az embercsempészet feltárásán dolgozó újságírókkal is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »