„Ez homokozó!” – Így készül a válogatott Telkiben

„Ez homokozó!” – Így készül a válogatott Telkiben

A béke és a nyugalom szintjén jártunk a magyar–román előtt, azonban felfigyeltünk Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs sántikálására, valamint kijelöltük a legszimpatikusabb kerettagot is.

Bucsy Levente

Wellness, fitnesz, futballpályák, hatalmas parkoló és a tökéletes munkához szükséges halálos nyugalom, csend. A már-már nyomasztóan izgalommentes telki nihilben készül a magyar labdarúgó-válogatott a péntek este (20.45) sorra kerülő, románok elleni Eb-selejtezőre. Hétfőre szinte mindenki befutott, egyedül Elek Ákos orvosi vizsgálata tartott kínzóan sokáig, így ő nem volt elérhető a „nyílt délutánon” a tollforgatók számára.

Elérhetőek voltak viszont többen is a mérkőzés várható kulcsszereplői közül.

– Nagyon jól alakul, illetve alakult a dolgom, időben sikerült váltanom – fogalmazott a nyilvános órák elején Dzsudzsák Balázs, akit az átigazolási időszak vége felé sikerült még úgy eladnia a Dinamo Moszkvának, hogy a ballábas magyar két mérkőzést le is játszhatott a török Bursasporban. Dzsudzsák úgy véli, sokan még csak most futnak be a csapathoz, ezért döcög a szekér, de a körülmények a legnagyobbak számára is optimálisak – tehát neki is. A mindig határtalan önbizalmú szélső üzent azoknak, akik szerint ez a klubváltás inkább szégyen, mint siker: – Ha kijutunk az Eb-re, senkit nem fog érdekelni, melyik klubban játszom, nekem itthon mindig a válogatott a legfontosabb.

A Dárdai-bűvölet tovább él a csapatban

Bogdán Ádám aligha jut majd szóhoz Románia ellen, viszont talán az ő karrierjében a legnagyobb a fejlődési potenciál a válogatott 25 kerettagja közül, hiszen a Liverpool cserekapusa. Dzsudzsákéhoz hasonló érdeklődés övezi Nikolics Nemanja szereplését, hiszen a lengyel Legia Warszawába igazolt Videoton-gólvágó parádés formában van, klubcsapata pedig az Európa-liga-csoportkörére koncentrálhat a válogatott szünet után, persze a bajnoki menetelés mellett. Péntek este a kezdőbe várja magát – jegyezzük meg, mi is.

A szót visszavevő Dzsudzsák nyomatékosítja, hogy a nyilvánosság mostanában a kelleténél sokkal többet vár el tőlük, de megnyugtatólag hozzáteszi, mindenki tudja, mi a dolga, és azt is teszi – az övé például semmi esetre sem az, hogy korábbi trénerével, Dan Petrescuval beszéljen a románokról, hisz őt nem érdekli a Kínába szerződött szakember sorsa egyébként sem. Bogdán Ádám újra szóhoz jutva gyakorlatilag kijelenti, hogy a románok ellen megint a „Dárdai-csapatot” fogjuk látni, „nem telt el annyi idő, hogy elfelejtsük, mit kell tenni”.

Stieber vagy Lovrencsics kimarad, nagy kár lesz

Tőzsér Dániel hihetetlenül felszabadultan állta a kérdéseket, nem is csoda, 2+1 éves szerződésén még csak szárad a tinta az angol Premier League-ből most kiesett, de egyből visszajutásra törekvő QPR-nál. Sokan azt hihettük, a Fradinál köt ki végül, de most úgy néz ki, még nem kell alább adnia az eddiginél. Így lehetünk Stieber Zoltánnal is, aki tiszteletre méltóan nagyot döntött: bár voltak kérői, úgy érzi, neki a Hamburgban kell bizonyítania, beverekednie magát a kezdőcsapatba. Tőzsérhez hasonlóan súlyos meccshiánya van, de később kitérünk rá, miért lehet mégis a kezdőcsapat tagja pénteken. Juhász Rolandot sem tudni, ki pótolhatná, mindenesetre azt mondja, teljesen egészséges, és a bajnokságban összeszedett, szövegelés miatti eltiltás sem zavarja. Erőt ad neki, hogy amikor Storck kapitánnyal a közelmúltban leült kávézni, igen bizalmasan tudtak beszélgetni.

Lovrencsics Gergő vasárnap még mérkőzést játszott, majd egyből elindult Magyarországra, Öt óra alvás után kellett helytállnia a nyüzsgésben, de nem kertelt: bár klubja, a Lech Poznań szintén eljutott az EL-csoportkörig, ő inkább a bajnokságban elkövetett hibákat javítaná ki, amire a szünet miatt most lesz is idejük a lengyeleknek. Érdekes, hogy jó eséllyel közte és Stieber közt dől majd el a jobbszélső helyért folytatott harc, pedig tudásuk alapján mindketten hasznosak lehetnének: előbbi a finnek elleni hazai mérkőzésen adott csereként káprázatos gólpasszt Gera Zoltánnak, utóbbi határtalan játékkedvét ragasztotta át a többiekre a litvánok elleni felkészülési és a finnek elleni idegenbeli selejtező mérkőzésen, amelyen győztes gólt is szerzett. Németh Krisztiánnal sikerült még pár szót váltani, aki elmondta, korábbi fizikai lemaradását Kansasben pótolta már, ennek is köszönhető, hogy ontja a gólokat az MLS-ben, és a kupadöntőbe is bejutottak Amerikában.

Hírdetés

Nem tudjuk eltitkolni, az edzőtábor két legszimpatikusabb játékosa éppen a két, rivalizáló szélső. Lovrencsicsnek láttuk laza, dinamikus játékát a Videoton ellen, utóbbi pedig kiemelkedő robbanékonysággal végzi Telkiben a nyilvános edzésmunkát – és egyikük sem tartja valószínűtlennek, hogy a románok és három nappal később az északírek elleni mérkőzést követően a magyar válogatott 6 ponttal gazdagabb lesz.

Storck az MNO-nak: A rutin is számít, nem csak az edzésmunka

A kapitányt is szóra lehetett bírni az edzőtáborban, némileg talán váratlan volt, ahogy megeredt a nyelve az újságírókat látva – persze az is lehet, hogy túl akart lenni az egészen… Szóval Bernd Storck elmondta, csak a románok elleni 90 percre összpontosít a stáb, nem néznek messzebb. A gyakorlás részleteiről annyit árult el, hogy kezdetben 3 csoportban edzenek, s azokat hajtotta meg eddig inkább, akik lábában kevesebb meccs van – sokan vannak ilyenek, mindjárt erről is. Aláhúzta, mindenkiről egyenként látja, hogyan haladnak a táborban nap nap után, és akár az is előfordulhat, hogy mindhárom utánpótláskorú labdarúgó (Botka Endre – Honvéd, Nagy Ádám – Fradi, Kalmár Zsolt – Lipcse) szerepet kap pénteken. A románokról elmondta, gyorsan támadó, szervezett, taktikus alakulat, amely nem véletlenül áll a tábla tetején – ismert, Eb-selejtezős csoportunkat vezetik, a FIFA-rangsorban pedig a 7. helyen állnak Anghel Iordanescu fiai (hazánk a 35.).

Fotó: wikipedia

Storck a Böde-ügyre is kitért, azt mondta, sok-sok játékost megsérthetne vele, ha azt kezdené magyarázni, miért hagyta ki a Fradi már most gólkirályjelölt csatárát, így inkább nem teszi, és Thomas Doll Fradi-trénernek is köszöni, hogy meghagyta a kapitány szuverén jogát a csapattagok kiválasztásában. Storck egyébiránt nem tart a hazai sportsajtóban gyakran emlegetett „túlpörgéstől”, és a saját játékrendszerét igyekszik tudatosítani a legényekben a következő napokban. Hogy ez például hány csatáros játékban testesül meg, természetesen még nem árulja el. Az MNO kérdésére azt leszögezi, ezúttal egyáltalán nem csak a mostani edzőtáborban nyújtott teljesítmény alapján fogja kijelölni a kezdő tizenegyet, hisz vannak az ilyen mérkőzésekhez nagyon szükséges, rutinos játékosaink.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

„B…meg, ez homokozó!”

A szószaporítás után a tettek következtek. A balerinacipőre hajazó lábbelit viselő Dzsudzsák, a szótlan Priskin és a felszabadult Nikolics felült az edzőpálya melletti épület tornácára, onnan nézték, amint a meccsterhelés híján lévő kerettársak (például Bogdán, Juhász, Kalmár, Vanczák, Tőzsér, Stieber és Szalai) edzőmeccsbe kezdtek az U20-as és U21-es válogatottból összeszerkesztett csapat ellen. Bemelegítéskor Bogdán teljesen jogosan a pálya állapotát kritizálta („b…meg, ez homokozó!”), érdekes kérdés is, hogy egy ilyen fontosságú mérkőzés előtt miért nem lehet kifogástalan gyepszőnyegű pályán ugráltatni a játékosokat, ha már van ilyen… Szalai pedig cicázáskor korholta a feladatot szerinte nem megértő labdarúgókat – nem nagy bátorság ilyet kijelenteni, de nem vártunk tőle mást. A bemelegítéskor két dolog azonban szemet szúrt: Juhász Roland többször is jobb combjához nyúlt, amit mintha nem tudott volna rendesen felemelni. Nem tudunk róla, hogy valami baja volna, de azért feltűnő volt néha, ahogy húzta a lábát. Ugyanígy viszont Dzsudzsák Balázs is, aki persze lehet, hogy a figyelem magára terelése végett vonult kicsit „focistásan”.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Dzsudzsák meccsben lévőnek számít

A meccs kezdetén egyébként az MLSZ alkalmazottai azonnal elzavarták a sajtó munkatársait, egyikük azért csak bevonta Dzsudzsákot egy kis játékba: felhívatta vele élete párját, hogy tájékoztassa, mit csinál éppen a „trollforgató”. Hazaindulás előtt még megtekintethettük az MLSZ-bázis szellemes piszoárját, amelyben a legjobban célzók felfüggesztett labdácskákból szerezhettek gólt, de ezek a hasábok nem arra valók, hogy ezt jobban kirészletezzük.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Legközelebb csütörtökön, már a magyar–román helyszínén férünk hozzá a labdarúgókhoz, addigra kiderülhet, ki az, aki nem tudja vállalni a játékot, és talán az is, milyen arányban vette figyelembe Bernd Storck a meccshiányt, illetve a heti edzésprodukció edzésszínvonalát. Hogy korábbi ígéretét – miszerint a hazai finn meccsből fog kiindulni a csapat összeállításakor – miként tartja be, arról csak péntek este szerzünk tudomást.

Izgalmas napok következnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »