Ez fog történni Novák Katalin lemondása után

Ez fog történni Novák Katalin lemondása után

Mutatjuk!

 

Ma délután lemondott a köztársasági elnöki pozíciójáról Novák Katalin köztársasági elnök. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi történik ilyenkor. 

A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.

„Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg” – fogalmaz a jogszabály 2. paragrafusának első bekezdése. 

Hírdetés

A második paragrafus szerint a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg. 

Ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Ez azt jelenti, hogy az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök lesz majd az államfő helyettesítője.

Kreft-Horváth Márk – www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »