Ez elijeszti a leendő vendégmunkásokat

Ez elijeszti a leendő vendégmunkásokat

Németország vált a lengyel vendégmunkások legkedveltebb célpontjává Nagy-Britannia helyett. Szakértők szerint az évtizedes trendet a brexit, vagyis a brit EU-tagságát feladó kampány és a körülötte kialakult helyzet törte meg. Közben egy brit tanulmány arról értekezik, hogy a 2004-ben az unióhoz csatlakozó országok Nagy-Britanniában dolgozó munkavállalói 5 milliárd fonttal több pénzt hoztak a brit gazdaságba, mint amennyit az a szociális ellátásaikra költött.

Hírdetés

A szóvivő szerint ennek egyértelmű oka a brexit körül kialakult hangulat. „Mi úgy magyarázzuk ezt a drasztikus csökkenést, hogy a brexit körüli vita okozata. Sok lengyel felismeri, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, akkor nem marad fenn a szabad munkaerőpiac sem, és sokkal nehezebb lesz munkát találni” – tette hozzá Andrzej Kubisiak.

A lengyel munkások úgy vélik, hogyha Nagy-Britannia kiszáll az EU-ból, és szigorítja bevándorlási és munkavállalási szabályozását, akkor a brit cégek dolga is sokkal nehezebb lesz. „Nem hiszem, hogy könnyen cserélhetőek lennénk. A brit vállalkozások tényleg biztonságot és stabilitást akarnak. Ha vállalkozol, akkor megbízható munkaerőt keresel, mi azok vagyunk. Nem csak a magam, hanem a munkatársaim nevében is beszélek és azokéban is, akiket ismerek. Mi jó munkaerő vagyunk” – nyilatkozta Kamil Kedzierski londonban dolgozó lengyel munkás.

Egy 2014-ben a londoni University College migrációs elemzési és kutatási központjának tanulmánya szerint az unióhoz 2004-ben csatlakozott országból érkező munkások több mint 5 milliárd fonttal többet adtak a brit gazdaságnak, mint amennyit az a szociális juttatásaikra költött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »