„Ez egy puccs, Made in USA cetlivel”

„Ez egy puccs, Made in USA cetlivel”

A Brazíliába vetett bizalom helyreállításának fontosságát hangsúlyozta Michel Temer ideiglenes államfő. A képviselőház után a brazil szenátus is támogatásáról biztosította a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását. Az elnököt azzal vádolják, hogy meghamisította az államháztartás mérlegét. Rousseff felszólította híveit, hogy szálljanak szembe az államcsínnyel, harcoljanak a demokráciáért.

Nők tucatjai bilincselték magukat az elnöki palota kapujához Brazíliavárosban – a korrupciós botrányába belebukó Dilma Rousseff elnök mellett tüntetnek. „A brazil puccs szervezői megpróbálják kigolyózni Dilma elnököt és elrabolni a demokráciát. Csak erővel tudnak innen minket eltávolítani, mert mi védjük a demokráciát és a brazilok több mint fele által megválasztottak mandátumát” – mondta egy tüntető.

Tiltakozók százai lepték el Sao Paulo utcáit is, ahol szintén az elnök támogatói demonstráltak. „Ez egy puccs. Ma a kapitalizmusnak nincs szüksége fegyverekre, még csak hadsereg sem kell. Ami kell, az egy antidemokratikus bíróság. Ezért történt mindez” – vélekedett egy másik demonstráló.

Hírdetés

Egy szomszédos országból is érkezett támogatás a megbukott elnöknek. A puccson egy cetli is van, Made in USA van ráírva. Nincs kétségem. Ez is része annak a hagyatéknak, amit Barack Obama elnök hagyni kíván Latin-Amerikában, félresöpörve a haladó, demokratikus és népi mozgalmakat” – üzente Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Rousseff felszólította híveit, hogy szálljanak szembe az államcsínnyel, harcoljanak a demokráciáért.

Közben letette esküjét az átmeneti elnök, a 75 éves centrista Michel Temer. „Az első szavam a brazil nép felé a bizalom. Bízni az értékekben, amik a népünk karakterét adják. A demokráciánk életerejében. Bízni az országunk gazdaságának visszaszerzésében, az országunk lehetőségeiben a szociális és politikai intézményeinek esetében” – nyilatkozta Temer.

A kialakult helyzet miatt nyugalomra szólított fel az ENSZ főtitkára is, aki párbeszédet szorgalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »