Ez egy ilyen ország: nem bűn a lehallgatás az MTVA székházában

A Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett felülvizsgálati eljárás eredményeként a Kúria – az ügyészség álláspontjával egyezően – megállapította, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, ami a magánlaksértés bűncselekmény kapcsán kialakult joggyakorlat szerint megfelel a „más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely” fogalmának – közölte az ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség álláspontja azonban továbbra is az, hogy indokolt lenne kibővíteni az elkövetés helyének bővebb meghatározásával a bűncselekménnyel fenyegetett magatartások körét – teszik hozzá.

A közlemény szerint arra a következtetésre jutottak, „hogy a büntető törvénykönyv tiltott adatszerzésre vonatkozó tényállása kapcsán jelenleg olyan szabályozatlan kérdés van, amely miatt 2017. február 15-én az Igazságügyi Minisztérium felé jogalkotási kezdeményezéssel élt”.

Úgy vélik, „az elkövetés helyének tágabb meghatározásával válna lehetővé – az eredeti jogalkotói szándéknak is megfelelően – valamennyi e körbe tartozó társadalomra veszélyes magatartás büntetőjogi üldözése”.

Hírdetés

Ismeretes, tavaly tavasszal találtak videó és hang rögzítésére alkalmas készülékeket az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós tárgyalójában, illetve Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban.

Az ügyben nyomozás indult és két lehetséges vádpontban zajlott. Az első tiltott adatszerzés bűncselekménye, a másik pedig „kettős felhasználású termékkel visszaélés és haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés” bűntette miatt indult meg. Vast és Enyedit az ügy gyanúsítottjaiként hallgatta ki a rendőrség, mindketten felfüggesztették státuszukat az MTVA-ban.

Az ügyészség februárban közölte: „a Fővárosi Főügyészség az iratokat megvizsgálta, és ennek eredménye alapján a tiltott adatszerzés bűntette miatt a két gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette”. A döntést azzal magyarázták, hogy a „töretlen jogalkalmazói gyakorlat” értelmében „az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei”.

Az eset azért is súlyos, mert – mint az Index egy szeptemberi cikke rámutatott – a közmédia intézményei nemzetbiztonsági védelem alá tartoznak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmére.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »