Ez derült ki Dél-Korea gazdaságáról

A dél-koreai jegybank pénteken közzétett második becslése szerint a kelet-ázsiai ország hazai összterméke (GDP) negyedéves összehasonlításban 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,7 százalékkal nőtt az április-júniusi időszakban. Az első negyedévben az éves növekedés még 2,9 százalékot, a negyedéves pedig 1,1 százalékot tett ki.

A második negyedévben az építőipar teljesítménye 0,3 százalékkal, a feldolgozóiparé pedig 0,2 százalékkal esett vissza az előző három hónaphoz képest.

A fogyasztói kiadások 1 százalékkal, az állótőke-beruházások pedig 2,2 százalékkal nőttek, míg az export 3,0 százalékkal, az import pedig 1,0 százalékkal zsugorodott. A kivitel visszaesése főleg az autók és vegyi termékek iránti külföldi kereslet csökkenésének tudható be.

Hírdetés

A kereskedelmi feltételek romlásának következtében Dél-Korea reáláron számított bruttó nemzeti jövedelme 0,6 százalékkal csökkent április-júniusban az előző negyedévhez képest, a bruttó hazai jövedelem pedig stagnált.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipar 3,3 százalékkal, az építőipar pedig 8,8 százalékkal növekedett. A fogyasztói kiadások 2,4 százalékkal, az állótőle-beruházások pedig 10,0 százalékkal nőttek. A GDP nagyjából felét megtermelő export 0,1 százalékkal csökkent, az import viszont 6,5 százalékkal ugrott meg. A bruttó hazai jövedelem 2,9 százalékkal nőtt.

A több mint 50 milliós lélekszámú Dél-Korea Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »