Ez az űrhajó ingázhat majd négy emberrel a Hold és az űrállomás között

Ez az űrhajó ingázhat majd négy emberrel a Hold és az űrállomás között

Válaszolva az amerikai űrhivatal Hold- és Mars-kutatási terveire, a Lockheed Martin bemutatta a Holdon leszállni képes űrhajójának modelljét.

A NASA azt tervezi, hogy az 1972-es Holdra szállás óta először űrhajósokat küld az égitestre egy jövőbeni Mars-expedíció előkészítésének részeként. Ennek jegyében arra kérték az űripar legnagyobb vállalatait, hogy készítsenek terveket egy Hold körül keringő űrállomás, a Lunar Gateway megépítésére és a Holdon való leszállásra.

Az űrállomást a tervek szerint más országok segítségével készítik el a 2020-as években, és 2026-ra négy ember fogadására lesz képes. Az űrhajónak az lesz a feladata, hogy a Hold felszíne és a Lunar Gateway között ingázzon.

Hírdetés

A Lockheed Martin által a Brémában megtartott űrhajózási világkongresszuson bemutatott modell, ha megvalósítják, négy embert lesz képes befogadni, egy tonnányi berendezést szállítani, és két hétig maradhat a Holdon üzemanyag-utánpótlás anélkül. A négy lábbal rendelkező űrhajó első látásra hasonlít az 1969-es Holdra szállás űrhajósai által használt űreszközre, csak valamivel magasabb annál.

Ezen misszió előtt, 2023-ban a NASA űrhajósokat akar küldeni a Holdra az Orion űrhajóval, amelyet szintén a Lockheed Martin tervezett. Az űrhajót a még fejlesztés alatt álló, minden korábbinál nagyobb teljesítményű óriásrakéta, a Space Launch System viszi a világűrbe.

(MTI – HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »