„Ez az ügy elsöpörheti az Orbán-kormányt”

1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra az FBI gyanúja szerint – írja a Magyar Nemzet.

Az amerikaiak azt vélelmezik, hogy ez a pénz az uniós beruházások alkotmányos költsége, vagyis a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék volt. Az ügyben kulcsfigura lehet egy magyar állampolgár, akit az FBI tanúvédelmi programja véd. A férfit a magyar hatóságok is keresik, de az amerikaiak hiába jelezték, hogy náluk van és jelenlétükben kihallgathatják, ez azóta sem történt meg.

A gyanú szerint a pénzt az MKB bankból vették fel, majd gyémántban vagy az arab világ bankrendszerén keresztül juttatták külföldre. A pénz később strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat és kastélyokat vásároljanak belőle.

Az ügyben az FBI konkrét nyomozati cselekményeket is kért a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták, hogy nem találtak semmilyen bűncselekményre utaló nyomot.

Nem kell csodálkozni

Szilágyi György jobbikos képviselő úgy véli, ha igaz, amit a lap ír, nem kell csodálkozni azon, hogy a magyar hatóságok nem lépnek. Ugyanakkor abban sincs semmi meglepő, hogy az FBI nyomoz, ha hirtelen meggazdagodott emberek kerülnek a látókörébe – tette hozzá a Hír TV reggeli műsorában az ellenzéki politikus, aki emlékeztetett arra is, nem lehet véletlen, hogy rendre felmerül egy-egy magyar személy kitiltása az Egyesült Államokból.

„Valószínűleg a magyar hatóságok pontosan tudják, hogy igaz, amit az FBI állít, igaz, amit az amerikai hatóságok állítanak: hogy itt a Magyarországról kivitt, különböző – Orbán Viktor miniszterelnökhöz és családjához és strómanjaihoz tartozó – közpénzekről van szó, amelyeket közbeszerzésekkel, európai uniós pályázatokon sápként leszedtek. Ezért, amikor egy fideszes szóba kerül – főleg ha Orbán Viktor –, akkor a magyar hatóságok természetesen nem nyomoznak” – véli Szilágyi.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Hírdetés

Látott már ilyet

Reális lehet az FBI gyanúja a kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalékkal kapcsolatban – erről beszélt az LMP társelnöke a Reggeli járat című műsorunkban. Hadházy Ákos elmondta, korábban ő is látott olyan szerződést amelyben véletlenül benne maradhatott az úgynevezett alkotmányos költség.

– Olvastam ebben a cikkben azt a kifejezést, hogy „alkotmányos költség”. Valóban így hívják a fideszesek azokat a plusz pénzeket, amelyek a valódi költségekre rájönnek. Én magam láttam olyan költségvetést – egy vidéki városnak a főtérfelújításában – ahol véletlenül bent maradt ez az adat. Tehát ment a költség: kő, munkadíj, beton… és ott volt benne, hogy alkotmányos költség. Ezt magam láttam.– Az mennyi volt?– Az ott még nem is olyan nagy: harmincmillió forint, de maga az a szemtelenség, hogy egy költségvetésbe beleírják az alkotmányos költséget, az egészen elképesztő.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Ez elsöpörheti az Orbán-kormányt

Karácsony Gergely egyelőre bizonyítékokat vár a Magyar Nemzet által feltárt ügy alátámasztására, de az uniós pénzek megcsapolását ő is kézzel foghatónak tartja.

Mindenki sejti azt, hogy az az óriási összeg, amit az Európai Uniótól kapott, az nem látszik meg ezen az országon, de meglátszik a fideszes politikusok magánvagyonán. Kell valamilyen közvetítő kapocs, ahol ezek a pénzek áramolnak. Ha ezt sikerül dokumentálni, ha bármilyen hitelt érdemlő dokumentum napvilágra kerül, akkor azt gondolom, hogy ez elfogja söpörni az Orbán-kormányt – véli az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »