Ez az igazi rejtett kamerás felvétel

Ez az igazi rejtett kamerás felvétel

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén a bekamerázott sasfészekben a nagyvilág is tanúja lehetett a kis fióka világra jövetelének.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park közösségi oldalán számolt be a születésnapról: a bekamerázott rétisasfészekben kikelt az első fióka. A második tojáson szintén apró repedés látható, így nem kizárt, hogy a hét második felére már két fiókát fognak etetni a szülő madarak. A természetben sok veszély leselkedik a kis fiókákra, de egy kis szerencsével 10-11 hét elteltével sikeresen repülhetnek ki a fészekből – írja a kemma.hu.

Hírdetés

A madár víz közelében költ, nagytermetű, ezért úgy választja a hatalmas fészkének otthont adó fát, hogy megfelelő beszállófolyosót találjon. Tél közepén már megkezdi fészke tatarozását, februárban pedig sokszor már tojásain ül.A fiókák 40 nap kotlás után kelnek ki, a költés alatt a hím eteti párját. Amíg kicsik a fiókák, valamelyik szülő mindig őrzi őket.

A réti sas a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt a ’70-es években kritikus pontot ért el. Hazai populációja azóta folyamatosan nő.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »