Ez az igazi feminista progresszió: Kari Geriék azt sérelmezik, hogy elvtársaik nem kínoztak meg és végeztek ki elég nőt '56 után

Ez az igazi feminista progresszió: Kari Geriék azt sérelmezik, hogy elvtársaik nem kínoztak meg és végeztek ki elég nőt '56 után

Tizenkilenc nő arcképe látható abban a kiállításban, amivel a fővárosi önkormányzat tiszteleg a pesti nők előtt 1956. október 23-ra emlékezve. Azért a nőkre fókuszálnak, mert szerepüket fontosnak tartották az ’56-os forradalomban. A kiállítást az abban dolgozó Rainer M. János történész, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely nyitották meg – adta hírül a Telex nevű Index-folytatás.

Beszámolójuk szerint Rainer M. azt mondta, hogy a forradalom után az állami szervek megpróbálták összeírni az abban résztvevők teljes listáját, és, noha ez nem sikerült, arra jutottak, hogy az aktív résztvevők körülbelül egymillióan lehettek. A történész szerint körülbelül felük nő volt, "matematikailag sem lehet ez másként", ugyanakkor a megtorlást elszenvedők 30-40 ezres mintájában a nők aránya nem érte el a tíz százalékot sem. Úgy fogalmazott:

Mintha a megtorló rendőrség sem vette volna komolyan a nőket.

A főpolgármesternek pedig egyebek mellett azt sikerült kinyögnie, hogy

Hírdetés

A pesti nőkre emlékező kiállítás megnyitóján emlékeztetjük magunkat: a legnagyobb bajokat sokszor öregedő urak okozták, és sokszor nők hozzák helyre. Nem lehet véletlen, hogy a járvány idején legjobban, legemberségesebben védekező országok azok, amelyeket nők vezetnek.

Amúgy ha belegondolunk, a jelenlegi elvtársak sem vették komolyan a nőket, Gyurcsányék ugyanis csak férfiak szemét lövették ki, és a kardlapozások során sem voltak elég körültekintők ebből a szempontból… De ezek után biztosak lehetünk benne: a következő alkalomkor gondjuk lesz erre a kvótára is.

(Kuruc.info)

Akiket komolyan vettek: Wittner Mária felavatta Tóth Ilona mellszobrát

Kéthly Annáról pedig: Dobszay Károly: Legyen világosság! – Kéthly Anna álarc nélkül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »