„Ez az egészben a legmegterhelőbb, érezni a félelmet, a pánikot” – így látják a helyzetet az olaszországi magyarok

„Ez az egészben a legmegterhelőbb, érezni a félelmet, a pánikot” – így látják a helyzetet az olaszországi magyarok

Észak-Olaszország a koronavírus európai gócpontja, a ma reggeli tájékoztatás szerint 1128 fertőzöttet tartanak számon, 29 halálos áldozat mellett. Lombardiában 47 ezer, Venetóban körülbelül 3500 ember került karantén alá. Jelenleg is Olaszországban tartózkodó magyarokat kérdeztünk a helyzetről.

Egyik, neve elhallgatását kérő alanyunk Milánóban él, a munkahelyén informálták az egészségügy hivatalos közleményéről, emellett megkérték, hogy egy hétig ne hagyja el a tartományt. Úgy tapasztalja, hogy az utcákon egyelőre nincsenek kevesebben, munkába járnak az emberek, náluk például azért nem rendeltek el otthoni munkavégzést, mert technikailag nem lenne mindenki esetében megoldható.

Egy vuhani magyart is sikerült elérnünk, vele készült interjúnk itt olvasható:

Arra a kérdésre, hogy az ismerősei között mennyire téma a koronavírus, így válaszolt:

Nem létezik más, bárhova mész, ez van. Ez az egészben a legmegterhelőbb, érezni a félelmet, a pánikot. Köhögsz egyet és az emberek összerezdülnek. (…) Munkában elkerülhetetlen nem beszélni róla, de a boltban, a ház aljában random emberek eszmecseréje is erről folyik. Aztán bekapcsolod a tévét és onnan is ez jön.

Benne csak a kutyája miatt van félelem, „nincs ki vigyázzon rá, ha engem és a párom is beviszik” – mondja.

Semmit sem tart kizártnak, de az olasz egészségügyben jobban bízik, mint a magyarban, és szerinte a vírus elér ide is, ezért inkább ott marad.

Zárva az óvodák, iskolák

Onfiani Klaudia közvetlenül Milánó mellett, Pantigliate-ben él. Olyan szempontból közvetlenül is érinti a vírus, hogy van egy ötéves kislánya, és az óvoda minimum egy hétre bezárt, ahogy az iskolák is.

Hírdetés

Sokkal kevesebben vannak az utcákon, nincsenek misék, 18 óra után az éttermek, bárok bezárnak

– válaszolja arra, hogy milyen változásokat észlel a mindennapi életben.

Az ismerősi körében abszolút téma a koronavírus, de csak nagyon minimális mértékben tart attól, hogy elkaphatja, mert nem megy sehova. Azt nem tervezi, hogy hazajöjjön Magyarországra.

Inkább ne menjünk oda

Harmadik megszólalónk kérte, hogy csak a monogramját használjuk. K.A. Veneto tartományban él, vannak olyan ismerősei, akik egy évre „betankoltak”, de nem érezhető különösebb pánik.

Háziorvoshoz más probléma miatt szinte lehetetlen bekerülni, de koronavírus-gyanúval egyébként is egy telefonszámot kell hívni, ami elmondása szerint szinte mindig foglalt.

K.A. jár boltba, nem fél, mindenki betartja a „tisztes távolságot”, ha pedig valaki esetleg köhög, vagy tüsszent, egy másodpercen belül eltűnik mindenki a környezetéből.

A boltok kifosztva, a buszok, metrók, vonatok üresek. Iskolák, közintézmények zárva, rendezvények elhalasztva

– summázza a helyzetet.

Magyarországra azt üzente, ha valakinek nem muszáj, akkor inkább ne menjen Olaszországba.

Itt pedig egy virológust kérdeztünk a járványról:

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »