Ez ám a jó hír! Mutatjuk, mekkora összegű minimálbér várható

Ez ám a jó hír! Mutatjuk, mekkora összegű minimálbér várható

Az alacsony fizetések érintik például a tanárokat, rendőröket, vagy a gyártásban dolgozó alkalmazottakat. Jelenleg 750 euró a minimálbér, ami a jövő évben 816 euróra növekedhet. De vajon mire számíthatunk ezt követően?

Erik Tomáš munkaügyi miniszter szerint 2026-ra a minimálbér elérheti a 920 eurót, a 2027-es választási időszak vége felé pedig már az 1000 eurót is megközelítheti, pontosabban 969 euró lesz. A munkaügyi miniszter továbbá fontosnak tartotta kiemelni, hogy az éjjeli és hétvégi műszakokért járó prémiumok is ehhez kapcsolódnak, így azok ezzel párhuzamosan emelkedhetnek. Ami azonban fontos, hogy a hétvégén, az ünnepnapokon, valamint a telefonálással töltött idő nem számít bele a ledolgozott órákba.

A tárca vezetője szerint több nehézségi fokokzatot határoztak meg, ennek alapján fogják megszabni az egyes iparágakra vonatkozó minimálbér pontos összegét.

Hírdetés

Az első fokozatba tartoznak például a kézzel végezhető munkák, ezen katergóriában 750 eurós minimálbérrel számolhatnak. A másodikba az eladók és az adminisztratív dolgozók tartoznak, ők legalább 866 eurós fizetésre számíthatnak. A következő szint az egészségügyi nővérek 982 euróval.

Az alábbiakban tekintsük át, más európai államokban mekkora összegű minimálbérrel számolhatnak az alkalmazottak.

A szomszédos országok közül Csehországban és Lengyelországban is magasabb a minimálbér összege. Csak az összehasonlítás kedvéért, Luxemburgban a minimálbér összege 2570 euró. Erik Tomáš megjegyezte, az európai irányelvek nem határozzák meg a minimálbér konkrét összegét, azonban javaslataik szerint, az átlagkereset 50%-os szintjén érdemes lennie 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »