Ez a zöldség felére lassítja a vírusok reprodukcióját

A brokkolit imádni, de utálni is lehet – ez mit sem von le abból a tényből, hogy az egészségünkre rendkívül jó hatást gyakorol.

Mióta sokkal tudatosabban táplálkozom, megváltozott a hozzáállásom az egyes alapanyagokhoz is. Mindig azt nézem, hogy egy-egy fogás hogyan segíti a testem működését, mi van benne, amivel támogatni tudom a szervezetemet. Ez szerintem az egyik legjobb módja, hogy háttérbe szorítsuk a feldolgozott és az egészségre káros összetevőket. Éppen ezért szoktam időnként olyanokat is enni, amik nem a kedvenceim, de tudom róluk, hogy hasznosak. Pont ilyen a brokkoli is! – írja a bien.hu.

A zöld növények hozzájárulnak a méregtelenítéshez és a kutatások alapján még abban is segítenek, hogy az olyan járványok terjedését lassítsuk, mint amilyen a koronavírus is. Egy tanulmány szerint a brokkoliban és a többi, keresztesvirágú zöldségben található vegyi anyagok hatékonyak lépnek fel a vírusok elleni küzdelemben. A zöldségekben található szulforafán különösen nagy mennyiségben fordul elő a brokkoliban.

Egy tanulmány szerint éppen ez az a vegyület, ami akár 50%-kal is képes lelassítani a vírusok reprodukcióját.

Azt is igazolták, hogy a koronavírusos fertőzések esetében átlagosan 29%-kal csökkent a súlyos tüdőbetegségek száma, amennyiben az étrend szerves részét képezte a szulftorafán. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy a megfázásos-vírusos betegségek esetében egy új alapanyagot kell felvennünk a listánkra a gyorsabb gyógyulás érdekében. 

Hírdetés

Nagyon sok növényről tudjuk, hogy hozzájárulnak a daganatos elváltozások megelőzéséhez, de miben más a brokkoli? A benne levő molekulák képesek diindolil-metánná, DIM-mé bomlani, amiről a kutatók elárulták, hogy sejthalált képes előidézni az emlő-, prosztata- és vastagbélrákos betegeknél. Talán furcsának tűnik, hogy egy sejtpusztító vegyület segíthet a testünknek, pedig így van: a DIM olyan sejteket céloz meg, amelyek exponenciálisan szaporodnak kontrollon kívül – ilyenek pl. a rákos sejtek is. 

Nem csupán a brokkoliról, hanem a többi, keresztesvirágúról is kiderült, hogy hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Nem ismeretlen probléma hazánkban sem az erek rugalmatlanná válása, plakkosodása, pedig ez a gond rendkívül könnyen orvosolható lenne egy koleszterinben és transzzsírokban szegény étrenddel.

Az ereink állapota mindent meghatároz a testünkben, hiszen nekik köszönhetjük többek között, hogy a sejtjeinkhez tápanyag és oxigén jut. Az ide kapcsolódó tanulmányban olyan nőket vizsgáltak, akik naponta több mint 45 gramm keresztesvirágút ettek. Kiderült, hogy nekik 46%-kal volt rugalmasabb a vénájuk azokhoz képest, akik nem fogyasztották ezeket az alapanyagokat. 

Egy tanulmány szerint a brokkoli gyógyírt jelenthet a különféle emésztési problémákra. A háttérben itt is a fantasztikus vegyületei állnak. Az úgynevezett ICZ egy olyan vegyület, ami hozzájárul ahhoz, hogy egészséges egyensúly legyen az immun- és a bélrendszer között. Ez pedig elősegíti, hogy megelőzzük a különféle gyulladásos, bélrendszert érintő betegség kialakulását, mint amilyen pl. a vastagbélgyulladás, vagy éppen a Crohn-betegség és a rák bizonyos formái.

A kolin egészséges, növényi forrásai közé tartoznak a diófélék és a keresztesvirágú zöldségek, mint amilyen a brokkoli is. És miért olyan jó nekünk, ha megfelelő forrásból elegendő kolint viszünk be a szervezetünkbe? Egy tanulmányban megfigyelték, hogy azok az anyák, akik magasabb mennyiségű kolint fogyasztottak a várandósságuk során, számos területen hozzájárultak születendő gyermekük egészségéhez. Nagyobb arányban védték a stressztől, az autizmustól, az epilepsziától, a Down-szindróma és az Alzheimer-kór kognitív hatásaitól sőt, az is kiderült, hogy ezek a gyerekek jobban tudtak koncentrálni társaiknál. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »