„Ez a mai egy olyan pillanat, amikor a múlt és a jelen kezet fog egymással” (VIDEÓ és KÉPEK)

„Ez a mai egy olyan pillanat, amikor a múlt és a jelen kezet fog egymással” (VIDEÓ és KÉPEK)

„Ez a mai egy olyan pillanat, amikor a múlt és a jelen kezet fog egymással” (VIDEÓ és KÉPEK) Kürthy Judit2024. 01. 27., szo – 19:54 Gelle |

Helytörténeti kiállítással, hagyományőrző kultúrműsorral és állófogadással ünnepelték a kultúrház felújítását. A pályázaton elnyert összeget saját forrásokból egészítették ki, így sikerült a teljes belteret renoválni.

Amennyiben újra nyernek a kultúrház külsejére beadott pályázaton, még idén új tető kerülhet az épületre és a szigetelés is elkészülhet. Nagyon bíznak benne, úgy újra nyernek, mert akkor a külső kinézet is tükrözné a modern felszereltségű épület arculatát. Az eredtileg 1986-ban átadott kultúrház munkálatai még 2023 júliusában kezdődtek meg, az dekorációs panelek utolsó darabjai pedig egy nappal a megnyitó előtt kerültek helyükre.

 

Felújított beltér

Az épület előcsarnokában egy állandó helytörténeti kiállítás fogadja a betérőket, ahol egyedi tervek alapján készült, külön-külön forgatható emlékboxokban tekinthetőek meg azok a különleges, nagyobb történelmi jelentősségű írásos és tárgyi ereklyék, melyeket a faluban élő családok hagytak örökül. Az ünnepségre érkezőket pálinkával kínálták, majd a kabátok elhelyezése után az előadóterembe invitálták őket.

„Ez a mai egy olyan pillanat, amikor a múlt és a jelen kezet fog egymással”

– hangzott el az ünnepség felvezetőjében, miután a Pósfa zenekar köszöntötte az előcsarnokban, majd a színpadon is a megjelenteket. Iván Lajos, Gelle polgármestere lépett a színpadra, aki köszöntő beszédét egy rövid visszaemlékezéssel kezdte. Lenézett a közönségre és eszébe jutott az az idő, amikor még kádak hevertek a mostani, új székek helyén, amiben egykoron felfogták a tetőről becsöpögő esővizet. Ehhez képest a mostani beltér egy stílusában és felszereltségében is teljesen megújult, modernizált épületet mutat.

„A pályázatok úgy alakultak, hogy először a belteret sikerült belőle felújítanunk, ami után, reméljük a külső rész renoválása következhet. A kulturális minisztérium közel 171 000 euróval támogatta a pályázatot”

Hírdetés

– mondta el a polgármester, majd köszönetet mondott minden közreműködőnek. A pályázati forrás 5 százaléka önrész volt, melyet a község biztosított, de még jócskán hozzá kellett tenniük ahhoz, hogy a teljes belteret rendbehozzák.

„A pályázat nem mindent foglalt magában, de a kultúrházunk olyan állapotban volt, hogy még ugyanekkora összeget hozzá kellett tennünk”

– árulta el lapunknak Iván Lajos, majd hozzátette, hogy a pályázat az új nyílászárók, a mellékhelységek felújítását, az ajtótokok cseréjét, a felázások javítását, a belső dekorációt mind-mind nem tartalmazta. A világítástechnika egyes elemei, a színes reflektorok később érkeznek, de már most 12 darab lámpatest a helyén van, a hangtechnikai rendszer pedig tabletről szabályozható. A térmikrofonok elhelyezését a közeljövőben tervezik.

Lehangoló a kültér

A épület külső helyreállításáért a környezetvédelmi alapnál pályáztak 450 000 euró értékben és nagyon bíznak a sikeres elbírásában. „Nagyon lehangoló az egész külső látvány, a külső csempézés omlik, a szomszédos terasz több éve beszakadt, az elülső rész leült, ezeket mind-mind meg kell csinálni” – részletezte Iván Lajos. Az elbírálás eredménye február, március hónapokra várható és amennyiben nyernek, a munkálatokat nagy valószínűséggel még az év végéig be kell fejezniük.

Helytörténeti kincsek

A helytörténeti kiállítás ötletgazdája Usačov Péter, Gelle község alpolgármestere volt, aki gondosan, nagy odafigyeléssel választotta ki a kiállított emlékeket.

„Amit az előcsarnokban látnak, egy szelet községünk múltjából. Abból a múltból, amit az önök szülei, az én nagyszüleim, a mi szépapáink, szépanyáink hagytak nekünk örökül. Szavakkal el nem mondható kincsek ezek. Írásos dokumentumok egészen az 1800-as évekből, Gelle község vásártartási rendelete, fotográfiák, tárgyak, a gelleszéli kisbíró egykori dobja, minden, ami ők voltak egykoron, s akik által formálódtuk mi azzá, akik ma vagyunk”

– mondta el beszédében Usačov Péter alpolgármester, a helyi Regence Egyesület elnöke. A köszöntők után újra a Pósfa zenekar zenélt, míg a Csallóközi Táncegyüttes adta elő műsorát.

A kultúrműsort egy állófogadás követte, ahol ízletes borokkal, üdítővel, péksüteményekkel és szendvicsekkel kínálták a jelenlévőket. A kultúrház legközelebbi rendezvénye a szülői bál, majd a sportbál lesz, a nagy nyilvánosság előtti hivatalos megnyitót pedig március 15-én tartják, amikor egy 1848-as megemlékezéssel készülnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »